SHARE

Публикуваме публичното изявление на отстранения прокурор Лаура Кьовеши, ръководител на Националната дирекция по антикорупция в Румъния (ДНА). 

Изявлението може да намерите на румънски и английски тук. 

Добър ден,

Както разбрахте, президентът на Румъния издаде указ за освобождаването ми от длъжността главен прокурор на Национална дирекция по антикорупция [ДНА], следователно мандатът ми приключва днес.

Бях главен прокурор на ДНА през последните 5 години и всичко свършено или несвършено през мандата ми може да бъде намерено в краткия доклад, който ще бъде публикуван на сайта на ДНА.

Независимо от това какво аз или другите казват за ДНА, независимо от това какво показват цифрите, а цифрите никога не лъжат, истински важното е, че ДНА доказа, че никой не е над закона.

Относно процедурата по отстраняването на главния прокурор на ДНА бих искала да ви напомня, че тя не бе законосъобразна. Върховният магистратски съвет изрази отрицателно становище. Като член на прокурорската камара от своя страна доказах, че причините за исканото ми отстраняване бяха отчасти недействителни и отчасти безпочвени.

Указът за отстраняване от длъжност, издаден от президента на Румъния, повдига един много важен въпрос: „Ще бъдат ли главните прокурори тайно подчинени на министъра на правосъдието?“

Няма да коментирам решението на Конституционния съд. Само обръщам внимание, че подобни агрументи навеждат към това  прокурорите да станат политически подчинени и е необходимо тези отношения да бъдат разяснени.

Що се отнася до мен, мога да ви кажа, че взимам предвид указа на президента за моето освобождение като главен прокурор на ДНА и от днес спирам работата си в нея. Ще продължа да бъда прокурор.

Бих искала да се обърна към колегите ми от ДНА, с които работих и които представлявах през последните 5 години. А също така и към останалите прокурори, с които работих през предходните 6 години като главен прокурор на Румъния.

Благодаря на всички ви за вашия кураж, за вашия професионализъм. За упорството и отдадеността, които показвахте, докато вървим напред, независимо от факта, че бяхме несправедливо нападани, унижавани пред обществото и семействата ни, влачени в калта и унижавани пред очите на обществото и семействата ни, без да имаме възможност да отговорим по друг начин, освен да изискваме от Върховния магистратски съвет да отстои истината.

Всички знаем, че през последните пет години ДНА постигна и едни други резултати, които статистиките не отчитат:

1. ДНА доказа, че законът е еднакъв за всички и че никой не е достатъчно силен, за да избегне закона. Независими прокурори водиха разследвания срещу хора, които изглеждаха недосегаеми, независимо от техните позиции и богатство.

2. Нашите разследвания допринесоха за увеличаване на осведомеността в румънското общество относно сериозността на феномена корупция.

И на първо място, това, което постигнахме, почитаеми колеги, бе да покажем, че румънските институции могат да работят ефективно, законно и преди всичко ние показахме, че, ДА, корупцията може да бъде победена.

Не, днешният епизод НЕ е поражение. Бруталните методи, които те използват от известно време, с цел да ускорят законодателни промени, ни показват, че всичко, което те искат, е защита [от наказателнo преследване] за миналото, настоящето и бъдещето. Сега румънското общество научи това от вас, от ДНА.

Отстраняването ми от длъжност няма голямо значение, тъй като нито аз, нито вие ще изоставим битката.

След шест години като главен прокурор на Румъния и пет години, един месец и 24 дена начело на ДНА мога да ви кажа, че нищо не е по-важно от това да продължим тази битка, защото това е битка за защита на обществото от опасни престъпници.

Да, правосъдната система преживява трудни времена. Всички знаем това, тъй като виждаме какво ще остане от наказателното законодателство на страната. Видяхме разпоредбите, които се прокарват в парламента, реагирахме, направихме възражения, същото сториха Върховният съд, Върховният магистратски съвет, Главната прокуратура, но отвъд всички професионални мнения е пределно ясно, че сега политическата воля е да няма ефективно правосъдие, а да се възпрепятстват разследванията и правосъдната система.

Ние като прокурори не можем да участваме в политическата битка. Забранено е от закона. Нашият апел е за стабилно законодателство. Нашият апел е за законодателство, позволяващо на прокурорите да бъдат независими.

Независимостта на прокурорите е непоправима ценност.

ДНС е зряла институция, която изпълнява своята роля в борбата с корупцията на високо ниво. Затова НЕ СЕ отказвайте. Продължавайте да си вършите работата.

Благодаря на всички, които подкрепяха дейността ни. Благодаря на магистратите и на сътрудниците и съмишлениците от институциите.

И не на последно място. Обръщам се към румънското общество, към нашите граждани:

Корупцията може да бъде победена! Не се предавайте!

Благодаря ви за вниманието!

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.