Lafka затваря обектите си

Lafka затваря обектите си

SHARE

Веригата Lafka затваря павилионите си. Решението най-вероятно е дошло след спирането на бизнеса с лотарийните билети на обвинения за 11 престъпления бизнесмен е интереси в хазарта Васил Божков и покрай решението на държавата да поеме дистрибуцията на вестници и списания, посочва “Капитал”.

Със скоростно приетите преди две седмици поправки в Закона за хазарта, предложени от лидера на НФСБ Валери Симеонов, монополът върху лотарийните игри стана държавен и беше даден на Българския спортен тотализатор, а лицензите на частните оператори – “Национална лотария” и “Лотария България”, бяха отнети. Мажоритарен дял в тях имаше обвиняемият Божков. Обектите на Lafka бяха едни от основните разпространители на лотарийни билети.

В регистрите няма искане за откриване на процедура по фалит за дружеството “Лафка маркет”, което работи от 6 години и има над хиляда обекта, повечето от тях – 824, на франчайз. Веригата е концесионер и на спирките на градския транспорт в Пловдив. Няма и съобщение за затварянето на веригата на сайта на фирмата, затова “Капитал” не изключва бизнесът да бъде придобит от друг след седмици.

Според последното вписване в Търговския регистър от юли миналата година акциите на веригата са разделени между две юридически лица: “Еф Ем Си Джи трейд” и “Благоевград БТ”. Но като крайно се контролира от основателите на “Винпром Пещера” и Делян Пеевски, твърдяха няколко източника на “Капитал”.

Веригата има заем към ПИБ и акциите на дружеството са заложени като обезпечение пред банката, като задължението към банки е малко над 24 млн. лв. според последния отчет. Приходите на компанията са 240 млн. лв., а нетната печалба – 5 млн. лв. за 2018 г. Продажбите на цигари са за близо 180 млн. лв., на други стоки (вероятно и вестници) – 35 млн. лв., а комисионните от лотарийни билети – 22 млн. лв. Персоналът на дружеството е бил 630 души към края на 2018 г.

Веригата беше създадена през 2014 г. с помощта на “Булгартабак”, като в много градове тя финансира дейности на общината срещу възможността да си избере най-атрактивните точки и да ги наеме за период от 10 години. Веригата за малко щеше да стане концесионер и на спирките в София. В повечето случаи Lafka предплащаше и така получаваше и по-нисък наем. От политически протектираното от общинските съвети на ГЕРБ навлизане на веригата в най-големите градове, пострадаха множество малки фамилни фирми, които до този момент стопанисваха павилионите, отбелязва “Капитал”. Веригата години работеше на загуба и достигна 2000 обекта, не можа да се разрасне до очакваните 3000.

Според източници на вестник “Капитал” през последните години са правени изключително много опити за продажбата й. Бизнесът обаче се е сторил неустойчив на бъдещите купувачи, тъй като над 50% от приходите са идвали от лотарийни билети, а множество световноизвестни марки са избрали да не работят с Lafka.

Представители на компании за производство на цигари, захарни изделия, алкохол, медии и др. казват, че не са били предупредени за затварянето на веригата. Това би им помогнало да намалят постепенно доставките и да настояват по-бързо да им бъдат върнати парите за стоката.

През тази седмица изтече последният срок, в който от мрежата трябваше да бъдат изтеглени лотарийните билети, отпечатани от фирмите на Васил Божков. Търговците на лотарийни билети обявиха, че имат да си взимат между 27 и 35 милиона лева като нереализирани продажби на талони, в чието купуване са инвестирали. Търговците в 18 000 обекта в цялата страна изразиха готовност за протест, а властите ги посъветваха да си търсят парите от фирмите на Божков по съдебен път.

Миналата година държавата реши да включи в разпространението на вестници държавната “Български пощи”, а от тази седмица – лотария да бъде организирана само от държавния Български спортен тотализатор. Доставчиците на Lafka смятат, че до седмици тя ще бъде изкупена за нула лева или от спортния тотализатор, или от “Български пощи”.

 

По закон тотото трябва да има лицензирани пунктове, но няма достатъчно пари да отваря нови. “Български пощи” пък трябва да разнасят вестници и могат да ползват и тази мрежа в големите градове. “Кой ще стои зад тотото и разпространението на вестниците е ясно на всички – това е Делян Пеевски”, коментира пред “Капитал” представител на бързооборотна компания, която снабдява Lafka, който не пожелал името му да бъде споменавано.

 

От друга компания допълниха, че през последните седмици павилионите за цигари, независимо чия собственост са, са пострадали изключително много от изтеглянето на лотарийните билети. Затова те са започнали да настояват за по-големи отстъпки от доставчиците, за консигнация и са намалили поръчките си на стока поради липса на достатъчно средства.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.