Лъчезар Борисов: Има сигнали за “такса успех” в икономическото министерство

Лъчезар Борисов: Има сигнали за “такса успех” в икономическото министерство

SHARE

Икономическият министър Лъчезар Борисов обяви пред журналисти в Народното събрание, че във ведомството са постъпили сигнали за искана “такса успех” към бенефициенти, които кандидатстват или са кандидатствали по Covid мерките.

В схемата за замесени както служители на министерството, така и консултантски фирми, които искали комисионна между 40 и 60 процента от стойността на целия проект, обяви министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

Сигнали за искана “такса успех” са подали депутати от различни парламентарни групи. Такива са постъпили и от различни региони на страната, а ДАНС вече проверява конкретен сигнал, съобщи икономическият министър Лъчезар Борисов:

“Наше желание е този възел, тази информация за връзка между експерти, между консултанти, които искат такива суми за “такса успех” да бъде пресечен“.

По думите на министър Борисов  за “такса успех”, която гарантира получаване на финансиране, са получавани драстични комисионни. Тази такса минава между 40, 50 и стига до 60%, което наистина е нещо неприемливо, нереално, недопустимо“, посочи Борисов.

Най-ниската стойност на проект е между три хиляди и десет хиляди лева. След среща с премиера е решено да бъде създадена работна група за контрол, специален имейл, горещ телефон за сигнали, обяви министър Лъчезар Борисов:

“Имейла, който е създаден за, сигнали е: signali@mi.goverment.bg., а телефонът за пряка връзка за сигнали е 02-940-74-21. На този имейл няма да работят хора от управляващия орган, така че да няма конфликт на интереси, а утре ще публикуваме на нашата интернет страница и примерни документи по текущата процедура, която е отворена до 24 август за кандидатстване”.

Получилите  финансиране бенефициенти също ще бъдат проверявани, уточни министър Борисов.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.