Курц започва преговори, които може да вкарат Зелените в правителството за пръв...

Курц започва преговори, които може да вкарат Зелените в правителството за пръв път

SHARE

Австрийският консервативен лидер Себастиан Курц съобщи днес, че неговата партия ще започне преговори за коалиция със Зелените. Ако бъдат успешни, те вероятно ще доведат до много по-различно правителство от предишния му алианс с крайната десница, предаде “Асошиейтед прес”, цитирана от БТА.

33-годишният Курц обяви днес началото на официалните преговори, като ги определи като “предизвикателство”, след продължителните проучвателни разговори. Той не уточни колко дълго ще продължи процесът.

Австрийската народна партия на Курц стана най-голямата парламентарна сила след изборите през септември, а Зелените, които досега не са били във федерално правителство, се върнаха в парламента след двегодишно отсъствие с нараснала подкрепа.

Курц призна, че “креативност” ще е необходима за сключването на коалиция със Зелените. Те имат твърди позиции по околната среда и климата, които отчасти не са удобни за нас, но заради които бяха избрани и ние трябва да признаем това, каза Курц. Ние от Народната партия също имаме ясни позиции по миграцията и политиката за сигурността, локацията на бизнеса и данъчната политика, заради които бяхме избрани, допълни той.

Зелените вече подкрепиха вчера официални преговори за коалиция. Лидерът им Вернер Коглер каза: “Разбира се, това е риск, но искаме да пробваме тази стъпка”.

Двете партии имат общо 97 места в 183-членния парламент.

На изборите Австрийската народна партия (АНП) на бившия канцлер Курц спечели убедително. Австрийската социалдемократическа партия остана втора с 22 процента. Социалдемократите не успяха да извлекат полза от скандала “Ибисагейт” и регистрираха най-слабия резултат в своята история. На трето място беше крайнодясната Австрийска партия на свободата (АПС). Тя очаквано се срина след скандала “Ибисагейт”, като загуби цели 10 пункта.

Зелените бяха четвърти, а проучвания показаха, че околната среда е най-важният въпрос за австрийците. Екологичната партия увеличи подкрепата си с над 10 пункта спрямо предишните избори, когато изобщо не влезе в парламента.

Ако не постигне успех, Курц ще трябва да се обърне или към социалдемократите, с които имаха трудни отношения, или отново към крайнодесните. В краен случай би могъл да опита да сформира правителство на малцинството.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.