Курц отново е на власт в Австрия, този път със Зелените

Курц отново е на власт в Австрия, този път със Зелените

SHARE

Австрийският консерватор Себастиан Курц се завърна във властта днес, предаде “Ройтерс”. Коалиционният му кабинет със Зелените положи клетва почти осем месеца след като съюзът с крайнодесните се срина заради скандално видео.

Обратът беше политическа необходимост за 33-годишния Курц. Той почти не беше засегнат и дори спечели избиратели след скандала “Ибисагейт”, свързан с видеозапис, на който тогавашният лидер на крайната десница Хайнц-Кристиан Щрахе обещава облаги срещу финансиране на жена, представяща се за племенница на руски олигарх.

Курц сформира неудобен съюз с левите Зелени, които дълго време критикуваха неговата твърда линия срещу имиграцията и “политическия ислям”. Те сключиха коалиционна сделка, която съчетава много от тези политики и данъчни намаления с екологични мерки.

“След Ибиса и парламентарните избори през есента кръгът сега се затваря”, каза президентът Александър Ван дер Белен, бивш лидер на Зелените, при полагането на клетвата на кабинета, който не направи изявления. “Внимателно възстановеното (обществено) доверие сега трябва да бъде подсилено”, допълни той.

С включването на Зелените в правителството на фона на засилващи се призиви за спешни действия срещу климатичните промени, Австрия се присъединява към Швеция и Финландия.

За разлика от тези държави – членки на Европейския съюз, обаче австрийските Зелени не управляват с лявоцентристи, което превръща съюза им в интересен тест. Консерваторите на германския канцлер Ангела Меркел може да изберат подобна коалиция след изборите следващата година.

 

Дали австрийският експеримент ще оцелее в петте години до следващите избори вероятно ще зависи от това дали Зелените ще успеят да покажат на поддръжниците си, че са постигнали достатъчно конкретни резултати от съюза си с един идеологически противник.

Австрийската народна партия на Курц и Зелените разпределиха помежду си министерствата приблизително пропорционално на резултатите им на парламентарните избори на 29 септември, на които консерваторите спечелиха 37.5% от гласовете. Зелените бяха четвърти с 13.9%. Сред министерствата, които ще контролира Народната партия, са финансовото, на вътрешните работи и на отбраната.

Много зелени обаче отправиха критики към мерки в коалиционната сделка, включващи разширяване на забраната за носене на забрадки в училищата до 14 години и превантивно задържане на хора, смятани за заплаха за обществения ред, които обаче все още не са извършили престъпление.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.