SHARE

Вижте красотата и миналото на “Къщата с короната“ от булевард „Дондуков“ – една от къщите по историческия маршрут на historicalroutes.bg. Историческият маршрут на София и неговите беседи представят красивите домове и „дворците“ на българската столица. По него можете да откриете сгради, които разказват „шарената” история на София от вековете на бляскавата римска Улпия Сердика, през вдъхновяващите десетилетия след Освобождението и дори до времето на т. нар. сталински барок.

„Къщата с короната“ е като изящна находка от началото на миналия век, която разкриваме сред големите промени и преустройства по булевард „Дондуков“. Къщата е първоначално построена в края на XIX век по проект на първия главен архитект на София – Адолф Вацлав Колар. През 1909 г. е надстроена до сегашния си вид от друг чужденец – Карл Хайнрих (за да опознаете още една от неговите софийски къщи – включете се в историческия маршрут на historicalroutes.bg). А ако за миг си представим и красивите стълбове в средата на булеварда, носещи електрическите лампи и трамвайните жици, успешно ще пресъздадем образа на булевард „Дондуков“ през първите десетилетия на XX век.

Семейната сграда на Георги Георгов (сградата вероятно е принадлежала на различни представители на рода Георгови през годините) е имала своя „дух на мястото“, който я е запазил при реконструкциите и изграждането на нови сгради по булеварда след 1944 г. Същото се отнася и за някогашната сграда на Пражката кредитна банка. Двете постройки се издигат на една строителна линия в контраст с разположената между тях многоетажна сграда от социалистическия период, която с нов градоустройствен замисъл е отдръпната зад обширен тротоар.

Но къщата на Георгов би била архитектурна находка на всяка една софийска улица заради ъгловата еркерна кула, чийто остър връх е „отрязан“ и оформен като същинска „корона“ от ковано желязо. Красотите на сградата не свършват дотук заради неповторимите фасади, които пресъздават „игра“ с различни декоративни елементи и мотиви. По релефните стени се редуват изпъкнали пиластри с коринтски капители и лъвски глави (по фасадата откъм булеварда), извити или триъгълни фронтони. Между пиластрите е оформена елегантна лоджия за удобство и престиж на семейството на Георгови.

Георги е роден във Велес и е учил земеделие в Хърватия и Чехия. След Освобождението започва да работи за развитието на българското земеделие и като държавен служител, и като предприемач. Той е бил сред създателите на първите образцови стопанства в страната и член на природонаучни дружества, търгувал е със сортови семена и е бил директор на застрахователно дружество „Ню Йорк“. Но не само той е писал историята на велешкия си род. Баща му е бил деец за църковна независимост и участник в Кресненско-Разложкото въстание. Брат му Илия е бил депутат, а другият брат Иван, с впечатляващото си образование от Виена, Йена, Женева и Лайпциг, е бил ректор на Софийския университет. Управлявал е най-дълго време преди 1944 г. – пет едногодишни мандата. Разделяме се с тази софийска къща, за наша радост наскоро обновена, така че и тя да ни напомня за българите отпреди век, работили и строили за себе си, но и за общия – българския прогрес.

“Къщата с короната“

Архитект: Адолф Вацлав Колар/Карл Хайнрих
Година: 1890/1909
Адрес: бул. „Княз Александър Дондуков“ № 13
Съвременно предназначение: Банков офис

Текстът е препубликуван от Historicalroutes.bg, сайт посветен на вдъхновенията и поуките от хилядолетната история на София, който предлага маршрут-пътеводител към известни, непознати и позабравени софийски улици с техните фасади и потайни истории.

Можете да разберете повече за тях на техния сайт, както и на фейсбук страницата им

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.