SHARE

Руската Централна избирателна комисия обяви, че няма да допусне опозиционния лидер Алексей Навални до участие в президентските избори през 2018 г.

Решението е взето с 12 гласа “за” и един “въздържал се”. Пто този повод Навални се обърна към привържениците си в специално видео.

“Привет, тук е Навални с роля като в киното. Помните ли репликата: “Ако гледате това видео, значи нещо се е случило с мен”.

В нашия случай с мен лично нищо не се случи, а се случи с изборите – такива у нас няма да има, защото Владимир Путин е силно уплашен и се страхува да се конкурира с мен, тъй като в това вижда заплаха. И така в пълно съоствествие с това, което каза по-рано: “Ако представлява заплаха на изборите, няма да го допуснем”, той е дал указания на слугите си от ЦИК да ми откажат регистрация”, заяви Навални.

“Знаехме, че това е възможно и за това имаме ясен план и се обръщам към всички да се присъединят. Даже и да не сте мислели да гласувате за мен и не ме поддържате, то навярно у вас има достойнство и смятате, че сами може да изберете за кого да гласувате и всички кандидати трябва да бъдат регистрирани.

Обявяваме бойкот на изборите. Процедурата, в която ни предлагат да участваме, не е избор – в нея участва Путин и кандидатите, които той лично си е избрал, които не представляват никаква заплаха за него и не са и няма да водят изборна кампания”, допълни той.

“Те вредят на нашето бъдеще и нашата перспектива. Ако не ги спрем, те никога няма да се наситят. Вече 18 години седят на власт, а сега искат още шест. Как мислите – ще се спрат ли? Да ги спрем можем само ние с вас.”

През 2016 г. Навални даде заявка да участва на президентските избори, което предизвика руската прокуратура да възобнови разследване за “оргaнизиране на кражба на имущество” срещу него. На 8 февруари 2017 г. съдът призна Навални за виновен и му наложи петгодишна условна присъда.

След присъдата възникна спор дали тя възпрепятства Навални да се кандидатира, тъй като руската конституция забранява на лица, лишени от свобода, да се явяват на избори, но не е изрично упоменато дали забраната важи за условни присъди.

Историята на делото

През 2012 г. прокуратурата образува разследване срещу Навални и бизнесмена Пьотр Офицеров за незаконно присвояване на 400 000 евро.

На 18 юли 2013 г. руският съд намира Навални за виновен и го осъжда на пет години лишаване от свобода, като присъдата е mot-à-mot преписана от мотивите на прокуратурата, с тази разлика, че обвинението иска шест, а съдът му присъжда пет години.

Тогава обаче става нещо странно. На следващия ден прокуратурата протестира присъдата на съда с мотива, че Навални не трябва да бъде лишаван от свобода, докато присъдата не бъде потвърдена от по-висша съдебна инстанция.

По това време протестите в Русия продължават и навярно Кремъл уплашен, че ще превърне Навални в мъченик, го освобождава.  През същата година са и кметските избори в Москва, на които Навални решава да се кандидатира и да спечели 27% от вота, като става втори, изпреварен единствено от кандидата на Путин – Сергей Собянин.

Оттогава насетне обаче движението на Навални набира все повече сили, като той е успял да консолидира опозицията зад гърба си, да прави разследвания срещу руското правителство и да възбужда простести из цялата страна. Това довежда до неколкократните му арести и заплахи и през 2016 г., след като Навални обявява, че ще се изправи срещу Путин на избори, същото разследване на прокуратурата е възобновено.

През 2016 г. Върховният съд на Русия решава да върне делото за разглеждане от първоинстанционния съд. Това се случва в момент, в който вече Европейският съд за правата на човека е обявил, че на Навални му е нарушено правото на справедлив процес.

И така, на 8 февруари първоинстанционният съд в гр. Киров отново призна Навални за виновен и го осъди този път на пет години условно. Отново присъдата е изцяло преписана от старото съдебно през 2013 г., което от своя страна бе преписано от мотивите на прокуратурата.

И така до днес стоеше въпросът дали Навални може да участва.

 

Руската служба на BBC съобщи още през октомври, позовавайки се на нейни източници в Кремъл, че Путин е взел своето решение – Навални да не участва в изборите. 

***

Не останаха много медиите в България, които наричат нещата с истинските им имена. Ти се чувастваш част от тази общност, защото ни четеш. Подкрепи каузата за истински медии в България, която “Терминал 3” отстоява, като дариш.

Можете да ни подкрепите, като отидете на заглавната ни страница и натиснете червения бутон „Направи дарение“, който се намира отдясно – http://terminal3.bg

Или по банков път на следната сметка:

Уникредит БулБанк
BGN: BG09UNCR70001522686120
Euro: BG36UNCR70001522686119
Център за гражданска активност

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.