SHARE

Втория тур на президентските избори в Украйна предстои на 21 април и според социологическите проучвани актьорът и комик Владимир Зеленски води пред Петро Порошенко със 72 на 25%.

Политическият новак поведе в президентската надпревара в Украйна през последните няколко месеца, като обеща на младите избиратели почивка от миналото, изпълнено с корупция и лидери, подвластни на силни олигарси.

Сега обаче порция от хакнати имейли предполага, че Зеленски може би има свой мощен патрон: Кремъл.

Във вторник службите за сигурност на Украйна разкриха, че разследват дали кампанията на Зеленски е получила финансиране от членове на Руската служба за сигурност, които подкрепят ръководството на Донецката народна република (ДНР), самопровъзгласилата се проруска сепаратистка протодържава в източната част на Донбас.

Твърденията се появиха за пръв път, след като украинска хакерска група, свързана с неправителствения център “Миротворец”, направи публични поредица от хакнати имейли, показващи, че руски служител в службите за сигурност с връзки с ръководството на ДНР се е опитал да размени криптовалута за пари, за да ги изпрати за президентската кампания на Зеленски. В един от имейлите член на руските служби за сигурност отбелязва, че те „са одобрили бюджета за действията на комика“.

Електронните писма също така показват, че част от финансирането идва от помощника на Кремъл Владислав Сурков и руския милиардер Константин Малофеев, за които се твърди, че помагат да се диктува политиката на Кремъл спрямо Украйна.

“Сурков е главният архитект на кремълската пропаганда, най-известна с “нелинейната война”, каза на Newsweek Олга Лаутман, следовател, фокусирана върху Русия и Украйна. “Той беше един от архитектите на анексията на Крим [от Украйна]. Смята се, че Малофеев служи като посредник между проруските бунтовници в Донбас и Москва и бе санкциониран от [бившия президент Барак] Обама за предполагаема финансова подкрепа на руските националисти в Крим”, продължи Лаутман.

Изследователският сайт, базиран в Лондон – Insider, публикува копия от изтеклите мейли в сряда и заключи, че те изглеждат реални. Euromaidan Press, украински уебсайт, стартиран след про-западното евромайданско движение през 2014 г., анализира по подобен начин документите и установи, че „хакът вероятно е автентичен, но е невъзможно напълно да се потвърдят най-компромисните послания“. Други независими изследователи достигнаха до подобни заключения.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.