Крайнодясната „Алтернатива за Германия“ победи консерваторите на изборите в Тюрингия

Крайнодясната „Алтернатива за Германия“ победи консерваторите на изборите в Тюрингия

SHARE

Успех на крайната левица и крайната десница на регионалните избори в източната германска провинция Тюрингия. „Алтернатива за Германия“ победи консерваторите от ХДС на канцлера Ангела Меркел и се нареди на второ място с 23.8% от гласовете. На първо място се класира крайнолявата партия „Линке“ с 29.7%, сочат данни от екзит пол на националната телевизия ARD. ХДС е трети с 22.5 процента. В местния Ландтаг влизат още социалдемократите с 8.5%, Зелените с 5.4% и Свободната демократическа партия с 5 на сто. Резултатът гарантира трудни преговори за коалиция.

 

Успехът на популистката „АзГ“ последва добрите представяния на партиите на изборите в други две източни провинции Бранденбург и Саксония в началото на септември.

 

 

Бьорн Хьоке – лидер на „Алтернатива за Германия“ в Тюрингия:
„Слънцето изгря над Източна Германия и скоро ще изгрее над цяла Германия. Направихме Изтока син само за няколко години, превърнахме се в народната партия на Германия. Гледам напред към нашия общ път. Следващият път ще получим абсолютно мнозинство.“

 

 

ХДС и СДП, които управляват в голямата коалиция на федерално ниво губят гласове в сравнение с предишните избори в Тюрингия преди пет години. Това ще предизвика сериозен дебат и за бъдещето на управляващата коалиция, тъй като голяма част от социалдемократите искат преразглеждане на съвместното управление и евентуално оттегляне от властта.

 

Популярният премиер на Тюрингия от „Линке“ Бодо Рамелоу заяви, че партията му е получила ясен мандат да продължи да управлява.

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.