Краят на ерата Кастро

Краят на ерата Кастро

SHARE

Куба – свършва една ера, ерата Кастро. След 62 години за първи път нито един от лидерите на Куба няма да се казва Кастро. По-малкият брат на Фидел Кастро, Раул се оттегли в деня, в който се навършиха 60 години от военния триумф на Куба над Съединените щати в Залива на прасетата. На 17 април 1961-ва година подкрепяни от ЦРУ кубинци започват инвазия, целяща свалянето на Фидел Кастро, но армията бързо потушава опита им и унижава тогавашния американски президент Джон Кенеди.

След 60-годишното династично управление на братята Кастро, първи секретар на партията – най-високият пост в държавата, заема президентът Мигел Диас-Канел. Изборът на 60-годишния Диас-Канел е очакван, той е първият кубински лидер, роден след революцията. Някои виждат в това епохално събитие, други смятат, че краят на ерата Кастро ще бъде само на хартия, защото системата не се променя и новото поколение политици предлага “още от същото”. Наследилият братята Кастро начело на Куба Мигел Диас Канел е роден година след революцията, но също декларира вярност към идеите ѝ. Но трудно може да се скрие, че революцията отдавна е уморена и лишена от някогашния ентусиазъм, въпреки че лозунгите все още са актуални.

След десетилетия трудности, към които напоследък се прибави и коронакризата, кубинците искат най-вече подобрение на икономическата ситуация, независимо как ще се казва лидерът.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.