Крах претърпя крайната десница в Австрия на местните избори във Виена в...

Крах претърпя крайната десница в Австрия на местните избори във Виена в неделя

SHARE

Крах претърпя крайната десница в Австрия на местните избори във Виена вчера.

Партията на свободата получи по-малко от 8 процента от гласовете – с 23 пункта по-малко в сравнение с изборите преди 5 години. А бившият вицеканцлер Хайнц-Кристиан Щрахе, отлъчен миналата година от формацията след корупционния скандал “Ибисагейт”, и новата му партия не можаха да минат 5-процентния праг.

„Избирателите винаги са прави. Бившите ми са партийци от Партията на свободата се отнесоха толкова хладнокръвно и безсърдечно с мен и това доведе до разцепление, което аз не съм искал. Аз исках да се явим заедно на изборите във Виена, но вместо това те ме изключиха от партията“.

Виена остава под ляво управление. Настоящият кмет Михаел Людвиг и социалдемократите печелят 42% от гладовете, втора е Народната партия на канцлера Себастиан Курц – с 18,8 на сто, а трети са Зелените – с 14%.

В Унгария опозицията имаше шанс с единна кандидатура да лиши премиера Виктор Орбан и неговата партия ФИДЕС от квалифицирано мнозинство от 133-ма депутати в 199-местния парламент. На частичните избори в източния окръг Боршод кандидатът на ФИДЕС спечели 51 процента от гласовете.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.