Коронавирус: Защо в бившата ГДР има много по-малко заразени?

Коронавирус: Защо в бившата ГДР има много по-малко заразени?

SHARE

Над 160 000 са случаите на зараза с коронавирус в Германия. Близо 90% от тях се падат на западногерманските провинции. Каква е тайната на Източна Германия? Защо там има толкова малко случаи на Ковид-19, пита “Дойче веле“.

В Германия броят на заразените с коронавирус надхвърли 163 000. Инфекциите обаче са разпределени неравномерно из страната. Почти половината от тях са регистрирани в само три провинции – Бавария, Северен Рейн-Вестфалия и Баден-Вюртемберг. Всички те са в западната част на Германия. Същевременно в петте източни провинции – Мекленбург-Предна Померания, Бранденбург, Саксония, Саксония-Анхалт и Тюрингия – има сравнително малко случаи на зараза. Инфекциите в източната част на страната са едва около 10% от общия брой за Германия.
Защото доходите им са по-ниски?

Тук роля играят няколко важни аспекта, казва пред ДПА Хайо Зеб от института за превантивни изследвания и епидемиология в Бремен “Лайбниц”. Той посочва на първо място възрастта и мобилността на населението. “В едно общество по-големият дял възрастни и по-малкият дял мобилни хора може да има възпиращо действие при разпространението на зараза”, казва той. Когато вирусът не проникне в даден регион, той няма и как да се предава на по-възрастните хора там, които според множество сведения до този момент са застрашени от тежко протичане на болестта, обяснява Зеб.

Особено в началото в Германия заразата се разпространяваше основно сред по-млади хора, които бяха пътували, припомня експертът. В източногерманските провинции обаче делът на младите пътуващи не е толкова голям, колкото в Бавария например.

 

“В Бавария, Баден-Вюртемберг и Хамбург коронавирусът беше донесен от ски курорти – като Ишгъл в Австрия”, припомня Зеб. В източните провинции почти нямаше подобни съобщения, казва той. Експертът подчертава, че доходите на хората в източните германски провинции са значително по-ниски от тези в западните. А изборът на място за почивка е свързан и със стандарта на хората. Разбирай: ски почивки могат да си позволят онези, които разполагат с достатъчно средства.

Освен това карнавалните шествия са значително по-разпространени и по-популярни на Запад, отколкото в източните германски провинции. “Тези народни празници категорично се отразяват на общата епидемиологична картина”, казва Зеб. Така например в района на Хайнсберг, провинция Северен-Рейн Вестфалия, много хора се заразиха именно по време на карнавала.

 

Повече слабо населени райони

 

Друг фактор е по-ниската гъстота на населението в повечето източногермански провинции. Това важи особено за Мекленбург-Предна Померания – една слабо населена провинция с много селски райони. Но има и други примери: в западногерманския град Бремен, който е сравнително гъсто населен, има сравнително малко заболели.

 

Щастливо стечение на обстоятелствата беше и фактът, че първите карантинни мерки бяха предприети още докато в източните германски провинции заразата не беше започнала да се разпространява истински. Чухме и друга теза: че в източногерманските провинции положението с коронавируса не е толкова лошо заради задължителните имунизации срещу турбекулоза по времето на ГДР. Засега обаче няма научни доказателства, че БЦЖ ваксината помага и срещу коронавируса, казва Хайо Зеб пред ДПА. Изказване в този смисъл направи и президентът на института “Роберт Кох” Лотар Вилер. И в СЗО не разполагат с доказателства за такова действие на ваксината срещу турбекулоза. Шефът на института “Роберт Кох” също си обяснява регионалните различия при разпространението на Ковид-19 със социалните и демографски особености.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.