Контейнеровозът „Евър Гивън“ е започнал да се движи

Контейнеровозът „Евър Гивън“ е започнал да се движи

SHARE

Гигантският контейнеровоз „Евър Гивън“, който блокираше Суецкия канал близо седмица, е започнал да се движи днес, предаде АФП, позовавайки се на сайтове за проследяване на морския трафик.

Кърмата на плавателния съд се е преместила от западния бряг. Информацията бе потвърдена от източник на канала.

Десет гигантски влекача стабилизират плавателния съд, който беше частично освободен, след като багери изкопаха над 30 000 кубични метра пясък и канал с дълбочина 18 метра около кърмата му.

„Евър Гивън“ ще премине през предварителни проверки преди да бъде преместен.

400-метровият съд, който тежи 200 000 тона, заседна във вторник сутринта насред силни ветрове и пясъчна буря, която влошаваше видимостта.

 

Суецкият канал е един от най-натоварените маршрути и блокирането му от контейнеровоза доведе до огромни търговски загуби.

Около 12% от глобалната търговия преминава през 193-километровия канал, който свързва Средиземно с Червено море и осигурява най-кратката морска връзка между Азия и Европа.

 

Очаква се в близките часове корабът да се върне на вода и да освободи Суецкия канал.

Близо 370 кораба изчакват от двете страни на съоръжението, за да преминат, а загубите за световната търговия се изчисляват на около 10 милиарда долара на ден.

 

Петролните фючърси започнаха да поевтиняват след позитивната информация. И сортът “Брент”, референтен за европейския пазар, и лекият американски суров петрол изгубиха около 2% от стойността си.
SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.