SHARE

Някой вече беше обърнал внимание, че консолидирането на проевропейската и демократичната общност, на тези български граждани, които искат да живеят в една нормална европейска България, няма да стане по метода на комасирането на ниви.

Ако изобщо консолидацията на силна проевропейска и демократична алтернатива на българското политическо блато е възможна, тя е възможна при генериране и стабилизиране на обществена подкрепа на база ясни политически принципи, ясна ценностна и идейна идентификация, доказване на способността за провеждането на тази нова политическа алтернатива в конкретни действия, последователно във времето.

Въплъщаване на тази нова политическа алтернатива в смислени и стойностни лица, които са доказали способността си да имат принципно и последователно поведение. Консолидирането на витална европейска и демократична алтернатива на превръщането на България в Путинова колония няма как да се случи чрез събиране на абревиатури, зад които стоят по няколко души, които се изхранват от поредното “обединение на дясното”, от поредната безпринципна политическа конфигурация, от която стават част. Още повече когато става въпрос за субекти, които са доказали, че всъщност обслужват статуквото и са способни на всякакви компромиси срещу подходящи постове, сделки и разкешвания.

Няма също как да се случи това консолидиране на демократичната общност, когато чрез всякакви трикове, некореткни номера и удари под кръста се търси включването в него на хора, които с еднакъв успех преговарят сутрин за консолидиране на демократичната проевропейска общност, а следобед за включването си в поредното ГМО преконфигуриране на националисти, неофашисти и държанки на задкулисието.

Накрая, дайте да не се заблуждаваме. Ако целта е да се докопат пак едни двайсетина човека и антураж до държавната ясла и да има бизнес за наши приятели, да си го кажем честно и да не си губим времето с глупости…

* Мнението е публикувано първоначално във фейсбук профила на автора. Заглавието е на редакцията.

SHARE
Христо Христев е преподавател по Право на ЕС в Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски". Завършил е право в Софийския университет и право на ЕС в Университета в Нанси, Франция. Доктор по публичноправни науки и право на ЕС от Университета в Нанси.