Конгресът на САЩ започва публични разпити за импийчмънта на Тръмп

Конгресът на САЩ започва публични разпити за импийчмънта на Тръмп

SHARE

Американската Камара на представителите одобри резолюция, с която процесът за импийчмънт на президента Доналд Тръмп става публичен след пет седмици разпити при закрити врата. Тя бе одобрена с 232 гласа “за” и 196 “против”. Двама демократи – от Минесота и Ню Джърси – гласуваха против партията си, а един независим се присъедини към положителните гласове.

Това не е вот по въпроса дали Тръмп трябва да бъде отстранен – а само формализиране на процеса към този евентуален развой.

Благодарение на този текст “американците ще могат да чуят пряко как президентът е злоупотребил с пълномощията си”, написа в “Туитър” лидерката на демократите в Конгреса Нанси Пелоси.

На 24 септември Пелоси реши нейната партия да поеме към импийчмънт след разкритията за един телефонен разговор между Доналд Тръмп и украинския му колега Володимир Зеленски, състоял се в разгара на лятото. По време на този разговор, за който стана ясно след сигнал, подаден от разобличител, президентът републиканец е поискал от събеседника си да “се заинтересува” от неговия съперник от Демократическата партия Джо Байдън и бизнеса на сина му Хънтър в Украйна.

Оттогава демократите го обвиняват, че е злоупотребил с властта си за лични цели. Джо Байдън има сериозен шанс да се изправи срещу него на президентските избори през 2020 година. Тръмп, видимо раздразнен, подчертава, че разговорът му е бил “безукорен” и се определя като жертва на несправедлив “лов на вещици”.

Какво стана досега

За да се определи дали Доналд Тръмп е използвал възможностите на американската държава, за да окаже натиск на Киев, демократите вече са изслушали при затворени врата дванайсетина дипломати и съветници на Белия дом. Според изтекли подробности по време на тези безкрайни изслушвания в Камарата на представителите посланици и висши служители са давали свидетелски показания, които понякога са били много критични към Белия дом.

Те по-специално са разкрили усилията, полагани от месеци от приближени на президента, включително личния му адвокат Руди Джулиани, извън официалните дипломатически канали, за да убедят Киев да предостави злепоставяща информация за Джо Байдън.

Президентът и неговият антураж остро критикуваха потайността на тези изслушвания, обвинявайки демократите, че разкриват само част от казаното, така че да създадат фалшива представа за реалността. Те ги обвиняват и в нарушаване на правото на защита на Доналд Тръмп, както и че действат, без да е имало гласуване.

Освен организирането на публични изслушвания документът предвижда да се разреши на републиканците да привикват свои собствени свидетели на тази фаза от разследването, която е под надзора на Комисията по разузнаване.

Текстът предвижда след това доказателствата да бъдат предадени на юридическата комисия, която ще бъде натоварена да състави обвиненията срещу президента. На този етап “ще бъде разрешено участието на президента и на неговите адвокати”, гласи текстът.

Какво ще прави Тръмп

Така защитата на Доналд Тръмп ще може да поиска нови свидетелства или документи, да извърши кръстосани разпити и да предяви възражения. Но ако президентът откаже да сътрудничи с исканията на Конгреса, исканията му могат да бъдат отхвърлени.

Затова Белият дом заявява гръмко, че има “измама”. По време на дебати в комисия вчера републикански депутати порицаха “несправедливата” процедура, която според тях не е “нито открита, нито прозрачна”. “Чуваме много оплаквания за тези процедури, като че ли искат да избегнат да говорят откровено”, отвърна демократът Джейми Раскин.

Американската конституция очертава само най-общо правилата за сваляне на президент: на Камарата на представителите се пада задачата да предяви обвинението, а на Сената – да вземе решение. Имайки предвид републиканското мнозинство в горната камара, на този етап свалянето на президента изглежда малко вероятно.
На друг фронт федерален съдия от Вашингтон ще разгледа днес следобед молбата на свидетел, призован от Камарата, който заявява, че е подложен на натиск и от Конгреса, и от Белия дом.

Американското президентство нареди на всички членове на администрацията да не сътрудничат на разследването с мотива, че трябва да бъде защитена дейността на изпълнителната власт. Решението на съда ще има сериозни последствия за резултатите от разследването.

Рейтингът на Тръмп

Рейтингът на президента остава стабилен – около 42% одобрение, показва проучване на “Асошиейтед прес” и центъра NORC. Сред демократите едва 7 процента имат положително мнение за Тръмп, докато при републиканците то достига 85 процента.

Макар Тръмп да запазва високата си популярност в своята партия, някои републиканци гледат критично на честността, дисциплинираността и уважението му към демократичните норми. Като цяло според 61 процента от американците Тръмп не показва почти никакво или никакво уважение към демократичните институции и традиции в САЩ.

Най-големият актив за Тръмп продължава да е състоянието на икономиката, която расте устойчиво въпреки предупредителните сигнали за възможен спад. Безработицата е под 4 процента. Петдесет и четири на сто от американците, включително една четвърт от демократите, одобряват икономическата политика на Тръмп.

Президентът на САЩ наследи растяща икономика от предшественика си Барак Обама и тази траектория остава непроменена. Икономисти обаче предупреждават, че митата за Китай излагат на риск икономическите постижения. В тази връзка 55 процента не одобряват начина, по който президентът на САЩ подхожда към търговските преговори с другите страни.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.