Комисия в ЕП свиква заседание заради санкционираните българи по ”Магнитски”

Комисия в ЕП свиква заседание заради санкционираните българи по ”Магнитски”

SHARE

Комисията по бюджетен контрол в Европейския парламент ще заседава в понеделник (12 юли) заради санкциите, наложени от САЩ на българи, измежду които Делян Пеевски и Васил Божков, предаде БНР.

Членовете на комисията ще обсъдят усвояването на европейски средства в България. Предстои изслушване и на представители на Комисията от отделите земеделие и регионални дейности и от Службата за борба с измамите ОЛАФ.

От Европарламента уточника, че този дебат е нормална процедура за Комисията. В повечето случаи това не довежда до дебат в пленарна зала, доклад или мисия в страна членка, но в случая още не може да се предвиди какво следва.

Доклади по данни на ЕК за предстоящото заседание посочват, че страната ни губи 1,2 милиарда евро от данъчни измами, банкрути и несъстоятелности през 2018 г.

Тази сума е по-малка в сравнение с предишните 4 години. ОЛАФ са засекли нередности по 1126 случая между 2015 и 2019 г.

През 2019 г. са направени проверки на 6 случая по съмнения за измами в земеделието и един по средствата за сближаване на стойност над 685 000 евро. Проверени са и случаи на други нередности за 13,9 милиона евро.

Цитирани са и данни от доклад на Центъра за изследване на демокрацията, според които измамите с европейски средства у нас се оценяват на 70-300 милиона евро.

За периода 2014-2020 г. те са били от 500 милиона до 1,78 милиарда евро.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.