SHARE

Новата експозиция в Музея на декоративните изкуства в Париж събира на едно място Дали, Пикасо, Ман Рей, Куунс и Луиз Буржоа… чрез бижутата, които те са изработили.

Над двеста експоната, които принадлежат на френския колекционер Диан Вене, ще бъдат изложени в музея в една от най-големите изложби на бижута, които някога са били организирани.

Plat le Dormeur от Пабло Пикасо, 1956 Credit: Musée National Picasso, BBC

Бижутата са изложени съвместно с произведенията на артистите, създавайки възможност за сравнение и показвайки източника на дизайна на бижуто. Вдъхновяващи предмети, като например африкански скулптури, също са част от изложбата.

Вене казва, че някои от бижутата имат сантиментално значение:

“Събирах керамика с баща си от Валори, защото имахме къща наблизо. Това бе подарък от него”, казва тя за златните медальони на Пикасо. Големият артист е правил бижута благодарение на щастлива случайност, разказва Вене. Той моли свой приятел златар да излее част от повредена декорация на чиния в злато. След това златарят Франсоа Юго създава някои от медальоните и брошките на Пикасо.

Masque Optic Topic от Ман Рей, 1974 (Credit: Didier Ltd/Man Ray Trust/Adagp) BBC

Сюрреалистът Ман Рей, както и други известни лица на движението, сред които Салвадор Дали, Джорджо ди Чирико и Жан Кокто, са изложени във втората част на изложбата. Маската, която виждате на горната снимка, е създадена съвместно със златаря Джанкарло Монтебело. Брошката на снимката по-долу е творение на Салвадор Дали, което е едно от любимите на колекционера Вене. Брошката представлява часовник, лъжица и гребен, като Вене разказва, че “Дали е правил много”, като той е включвал в творенията си и скъпоценни камъни.

Брошка от злато и емайл, Салвадор Дали, 1957 (Credit: Philippe Servent/Fundació Gala-Salvador Dalí/Adagp)
BBC
Тока на колан от Александър Калдер, около 1940 (Credit: Sherry Griffin/Calder Foundation/Adagp) BBC

Американският художник и скулптор Александър Калдер също допринася за изложбата. Той работи и с нелуксозни материали като стомана, месинг, метални жици и от време на време злато. Калдер сам е правил бижутата си, като е сътворил и около 2000 дизайна, някои от които днес също са собственост на Вене.

Брошка от емайл от Ники де Сен Фал (Credit: Niki Charitable Art Foundation) ВВС

Френската феминистка и артист Ники де Сен Фал е запомнена с извивките на женските си скулптури, които поставят под въпрос традиционните роли на жената. Между 1971 и 1991 г. тя си сътрудничи с Монтебело и създава ярки, керамични дизайни.

Друг артист и феминист – Луиз Буржоа, участва в изложбата с произведения, които представят обсесиите и темите на изкуството и – паяците и сексуалността. По-долу може да видите огърлица, която е вдъхновена от девствените пояси.

Колие от Луиз Буржоа 1948 (Credit: Gregory Favre/The Easton Foundation/Adagp)ВВС

 

В последната галерия може да видите три произведения – гривната на Лучо Фонтана от 1967 г., която прилича на розова дъска за сърфиране; попарт брошката на Рой Лихтенщайн от емблематичната 1968 г., както и по-скорошни произведения като пръстена на Аниш Капуур.

“Това, което ме интересува, е интимната страна. Не колекционирам от търговска гледна точка. Обикновено става въпрос за приятелство и любов. Живях в Ню Йорк двайсет години, така че тези артисти бяха мои приятели. Беше сравнително лесно да ги попитам.” За брошката на Лихтенщайн тя казва, че е сувенир от негова изложба. “Купих я за три долара. Наскоро една беше продадена за $5000”, казва тя.

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.