SHARE

Атентатът в кримския град Керч, който отне живота на 19 души и рани други 40, се оказа, че е извършен от студента Владислав Росляков. След като стана ясно, че той не е мюсюлманин, а напротив – руски националист – властите незабавно преквалифицираха случая от “терористичен атентат” на “масово убийство”. Публикиваме анализа на Илиян Василев по темата. 

Виждате ли сходство в реакциите на руските и българските власти по престъпления.

Първо беше терористичен акт убийството в Керч, след това беше преквалифицирано в масово убийство. Неудобно е да кажеш, че руски националист, бял православен, може да върши терористически актове.

А това си е сто процента теракт – повтарям тероризъм, като определението не върви с националност или етническа принадлежност.

Профилът на убиеца, достатъчно добре представен в мрежата “ВКонтакти” , свързват мотивите на убийството с неговите политически или идеологически предпочитания. А е ясно, че зад руския национализъм, проекта Новорусия, имперските “замашки” и преклонението пред Путин, насърчаването на завоевателните планове и агресивно поведение стои персонална радикализация, падане на задръжките пред насилието.

Освен това най-важното преди повода е подготовката – това момче очевидно е получило военна подготовка, имало е достъп до оръжия и боеприпаси, на 18 години?!, а това става основно в паравоенни структури, които се изграждат в Крим, които учат на насилие и убийства.

Това са тайните структури, които трябва да пазят полуострова от врагове. Имате радикализиран воин на Путин, който е готов да сложи зад думите си стрелба.

Вече въпросът е за конкретния отключващ повод, който може да бъде всякакъв.

Как да признаеш, че руският национализъм убива? И сега ще измислят някаква битова версия около колежа, като тотално потулят причината.

Но този анализ няма да видите по политкоректните телевизии.

SHARE
Член на УС на Центъра за балкански и черномоски изседвания, Управляващ партньор на „Иновейтив Енерджи Солюшънс", блогър, Почетен председател на Българския икономически форум, Координатор, Софийско Бизнес Училище. Бивш посланик на Република България в Русия.