SHARE

Иронично ги наричат новата “Oс” – САЩ, Русия, Саудитска Арабия и Кувейт блокираха общата резолюция на всички страни върху доклада на Междуправителствената експертна група по климатични промени – IPCC. Макар докладът, който предупреждава за драматично повишаване на температурата на Земята през този век, да бе първоначално приет и администрацията на Тръмп да публикува идентичен доклад, то при гласуването му в Полша той бе блокиран от четирите страни.

Според доклада Земята върви към повишаване на средната температура не с 1.5 градуса през този век, което също би имало сериозни последствия, а към двойно по-голямо повишение от 3 градуса, което би било катастрофално. В документа се казва още, че за да се задържи температурата под повишение от 1.5 градуса, са нужни мерки, които да доведат до съкращаване на въглеродните емисии с 45% до 2030 г.

В края на септември администрацията на САЩ достигна до подобни заключения. Ако светът следва настоящите си практики, планетата ни ще се затопли с фаталните 4 градуса по Целзий до края на века, пише в американския доклад. Докладът потвърждава, че човешката дейност ще доведе до покачване на нивата на въглероден диоксид до критични стойности. Администрацията не планира никакви действия по въпроса.

Сега обаче четирите правителства искат в позицията да пише, че те само ще “вземат предвид” доклада, а не изпълнят.

Заради правилата на ООН без пълен консенсус няма как да бъде приета обща позиция. Първоначално докладът бе представен в Южна Корея, а сега позицията трябваше да бъде гласувана на конференцията COP24 в Полша.

“Климатичната наука не е политическа футболна топка”, коментира Камила Борн от E3G. “Всички правителства, дори Саудитска Арабия, се бяха съгласили с данните в доклада. Заслужаваме истината. Саудитците не могат да спорят със законите на физиката и климатът ще продължи да се променя”, добави тя.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.