SHARE

Има ключови моменти за развитието на българската културна сцена и днешният ден е един от тях.

В момента жури, назначено със заповед на министъра на културата на Република България, решава съдбата на най-голямата българска институция в областта на изпълнителските изкуства за следващите 5 години!

Днес се избира директор на Националната ни опера.
Сред кандидатите е Дарина Такова – български артист, който благодарение на изключителния си талант повече от четвърт век е част от световния елит в оперното изкуство.

Нейните контакти, знания и авторитет, инвестирани в тази национална институция, биха били повратна точка в развитието на Софийската опера.

Софийската опера има потенциала да върне славата си на място, което генерира международно признати таланти. Софийската опера може да има достойно място на европейската сцена. Може да копродуцира с други оперни театри в Европа, може да организира международен оперен фестивал, може да привлича нови публики, може да показва съвременна опера, може да се управлява прозрачно от екип от професионалисти, може да върне достойнството на артистите си и да бъде привлекателно място за следващите поколения изпълнители.

Но може и да продължи да показва спектакли, режисирани от един и същи човек, да произвежда фалшиви новини за несъществуващата си световна слава, да се управлява еднолично, да представя мюзикъли и да продължи да бъде частната институция на един човек, който харчи 11 млн. годишно от нашите данъци, за да храни собственото си его.

Изборът днес е в ръцете на Министерството на културата.

Автор: Асен Асенов

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.