Китайският парламент прие закона за националната сигурност на Хонконг

Китайският парламент прие закона за националната сигурност на Хонконг

SHARE

Китайският парламент прие закона за националната сигурност на Хонконг. Само часове след като беше съобщено, че законът за националната сигурност е приет, една от знаковите фигури на хонконгските протести Джошуа Уон и останалите лидери на продемократичната организация “Демосисто” обявиха, че се оттеглят от организацията, предадоха агенциите. “Този закон бележи края на Хонконг такъв, какъвто светът го познаваше”, написа Уон в “Туитър”. Миналата седмица той обяви, че ще бъде “главната мишена” на новия закон. По-късно стана ясно, че „Демосисто“ се саморазпуска.

Редица държави също изразиха безпокойство от приетият от Пекин закон.

Според тайванската президентка Цай Ингвен моделът “Една страна, две системи”, който важи за Хонконг, доказано се е провалил, защото Пекин не е изпълнил обещанията си да запази широката автономия на Хонконг за период от 50 години след края на британското управление.

Япония изрази съжаление за приемането на закона.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел и на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изразиха дълбоко съжаление от одобрения от китайския парламент закон за националната сигурност в Хонконг. След края на срещата на върха ЕС-Южна Корея, Мишел заяви:„Този закон рискува сериозно да подкопае високата степен на автономия на Хонконг, както и да окаже разрушително влияние върху независимостта на съдебната система и върховенството на закона. Ние съжаляваме за това решение“.

Фон дер Лайен припомни, че този въпрос е бил повдигнат и миналата седмица на срещата на върха ЕС-Китай:„В няколко случая ние ясно показахме, в т.ч. и при директните ни контакти с китайските лидери миналата седмица, че новият закон не съвпада с основното законодателство на Хонконг, нито с международните ангажименти, поети от Китай. Нашата позиция по въпроса е повече от ясна – тя е много критична и ние сме сериозно обезпокоени от това“.

 

 

 

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.