Китайската икономика се връща на нивото от преди коронакризата

Китайската икономика се връща на нивото от преди коронакризата

SHARE

Брутният вътрешен продукт на Китай нарасна за второ поредно тримесечие през периода юли – септември, връщайки по този начин една от най-големите икономики в света към нивата от преди коронавирусната криза.

Ръстът на БВП за третото тримесечие е 2,75% спрямо второто тримесечие, когато беше отчетен рязък скок от 11,5%. На годишна база растежа на китайската икономика през периода юли – септември е с 4,9%. Очакванията на анализатори и икономисти обаче бяха за по-силен растеж от около 5,2% през третото тримесечие.

Икономическото възъзстановяване на Китай от кризата, в която изпадна по време на пандемията Covid-19, осигурява подкрепа и за световната икономика, претърпяла най-дълбоката си рецесия от Голямата депресия насам, предаде Bloomberg.

В есенните си глобални макроикономически прогнози МВФ прогнозира, че китайската икономика ще нарасне с 1,9% през 2020 г. и ще бъде единствената голяма икономика в света, която ще успее да отбележи растеж. В същото време МВФ прогнозира свиване на БВП на САЩ през 2020 г. с 4,3% и спад в еврозоната с цели 8,3%.

Въпреки доброто възстановяване на китайската икономика, съществуват рискове, свързани с връщането на противоепидемичните рестриктивни мерки в Европа и поредната вълна от инфекции в САЩ, които биха свили потребителските разходи и биха предизвикали загуба на нови работни места.

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.