Китайска ТВ: Хиляди в България протестират срещу предполагаема корупция в правителството

Китайска ТВ: Хиляди в България протестират срещу предполагаема корупция в правителството

SHARE

Избухналият обществен гняв по улиците на София през уикенда попадна в полезрението на Китайската глобална телевизионна мрежа (China Global Television Network).

“Оставка и затвор”, цитира протестиращи срещу правителството медията.

Хиляди протестират срещу полицейски акции по поръчка на правителството в кабинета на подкрепяния от социалистите президент Румен Радев, критик на премиера Бойко Борисов.Критиците твърдят, че това е атака срещу президентството и е в подкрепа на факта, че мощните олигарси, свързани с правителството, остават недосегаеми“, се казва в публикацията.

Тя обръща внимание и на протестите на плаж в Черно море срещу „осезаемата безнаказаност на високопоставени служители, нарушили закона“.

Цитирани са и думите на президента Радев, че на българите им е писнало от това, което той нарече “мафиотска” структура.

„Различни политически фракции обединиха сили, за да се противопоставят на управляващата партия, която според тях използва средства от ЕС за създаване на така наречената „империя на властта“, продължава китайската медия.

Тя цитира думите на операторът на свободна практика Димитър Кенаров, който описва протестиращите по следния начин:

“Това е нещо като група хора, оставили настрана различията си, въпреки че дълги години са били непримирими врагове на политическия фронт“.

Политическите скандали от последните месеци идват на фона на нарастващия гняв на обществеността относно справянето на правителството с пандемията от коронавирус, като случаите се разрастват след ограниченията, сочи публикацията.

Кенаров заявява, че има определени групи сред антиправителствените протестиращи, чието намерение е да провокират хаос, но огромното мнозинство от протестиращите са много приятелски настроени.

„Има опасения, че сигналите за полицейско насилие могат да ескалират напрежението“, се казва в репортажа. В подкрепа на твърденията той изтъква случаите на хора, пребити тежко по време на ареста им.

„Във Фейсбук на живо през уикенда Борисов не се спря на обвиненията за корупция, но обвини Радев, че се държи безотговорно и заяви, че съюзниците на Социалистическата партия на президента ще “разрушат държавата”, цитира China Global Television Network. „Той каза, че няма планове да се оттегли, защото само неговото управление има подкрепата на ЕС и осигурява стабилността, от която България се нуждае в това бурно време“.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.