Китай забрани на още 4.8 млн. души да излизат от домовете си...

Китай забрани на още 4.8 млн. души да излизат от домовете си заради коронавируса

SHARE

Вторият най-силно засегнат град в китайската провинция Хубей, Централен Китай, забрани на всичките си жители да напускат домовете си заради разпространението на коронавируса. Това предадоха партийното издание “Глобал таймс” и британският “Гардиън”.

 

В Сяоган има около 4.8 млн. души. Който наруши забраната за излизане, ще бъде задържан за “максимален период от 10 дни”. “Патрули” ще наблюдават движенията.

 

“Всички градски жители (трябва) да стоят по домовете си, на селските се забранява да се размотават, да правят посещения или да се събират”, се казва в съобщението на властите. На пътищата вече не се допускат превозни средства и това включва мотоциклети, електрически клела, велосипеди и други. Ще се налагат глоби при нарушаване на реда.

 

Аптеките остават отворени, както и определени супермаркети, хотели и пазари, но ще трябва “строго да контролират потока на хората” и да записват температурата на посещаващите ги при крайна необходимост.

 

И на други места в Хубей – провинция с 60 млн. души – не се разрешава излизането от дома освен в извънредни случаи. Веднъж на три дни един човек от домакинство може да излиза, за да купува храна и други стоки от крайна необходимост, пише Би Би Си.

 

Над 70 хил. заразени

 

В града са почти 3300 от случаите на коронавирус (наскоро получил името Covid-19) в Китай, които тази нощ надхвърлиха 70 хил. в цялата страна. Сяоган е на около 70 км от Ухан – града, от който тръгна заразата, причинила до момента смъртта на почти 1700 души. Новите случаи, регистрирани в понеделник в Китай, са 2048, от които почти всички в провинция Хубей.

 

За деня починалите са около 100 души. В съседна Япония проблем за властите пък бе карантината на кораба “Даймънд принсес” с 3700 души на борда, акостирал в пристанището на Йокохама. Там е най-големият брой случаи на заболяването извън Китай – за ден те са се увеличили със 70 души до 355.

САЩ изпратиха два самолета, за да приберат няколкостотин американци на борда, и някои експерти предупреждават, че макар те да са здрави, е възможно да са в инкубационен период и да подпомогнат разпространението на заразата. Те обаче ще бъдат поставени под карантина и в САЩ за период от 14 дни – колкото вече прекараха на борда на кораба.

 

Близо 40 болни американци междувременно ще бъдат лекувани в Япония.

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.