Китай забрани чуждестранни компютри и софтуер в институциите

Китай забрани чуждестранни компютри и софтуер в институциите

SHARE

Kитайските власти обявиха, че забраняват правителствени сгради и институции да ползват чуждестранно компютърно оборудване и софтуер, съобщи “Файненшъл таймс”.

 

Това е първият известен случай, в който с конкретни стъпки и цели се ограничава употребата на чуждестранна технология в Китай. Мярката засяга до 30 млн. устройства (компютри и други), които трябва да бъдат заменени от 2020 г.

 

Срокът да бъде приключено заместването с китайски компютри е три години. За “Файненшъл таймс” анализатори обясняват, че заповедта е дошла по-рано тази година от централния офис на Китайската комунистическа партия.

Китай опитва да намали зависимостта си от чужди компоненти (като чипове) и ускори процеса, след като започна конфликтът на САЩ с производителя на телекомуникационно оборудване “Хуауей”. Някои експерти разглеждат последното решение за институциите като още една крачка в тази посока.

Трудна задача

Поредният изстрел в търговската и превръщаща се “студена технологична война” между Вашингтон и Пекин се очаква да нанесе нов удар на американски компании като Ейч Пи, “Дел” и “Майкрософт”.

Технологичното измерение на конфликта между Съединените щати и Китай досега засягаше най-много китайския производител на телекомуникационно оборудване “Хуауей” (макар в изготвен наскоро черен списък да се появиха и други компании). След като на американски компании бе забранен бизнесът с “Хуауей”, сътрудничеството си с него замразиха “Гугъл”, “Интел” и “Куалком”. САЩ обвиняват “Хуауей”, че шпионира в полза на Китай, а изгражданите от нея мрежи от пето поколение (5G) имат опасни уязвимости.

Процесът ще е съпътстван от изпитания. Много от софтуерните продукти, ползвани от институциите, са разработвани за системи като “Уиндоус”, а компоненти в китайските компютри “Леново” (използвани в правителствени агенции) се правят от американски компании.

Източници на британския вестник все пак обясняват, че целите за премахване на чужди компютри от институциите, известни като 3-5-2, са стриктно разпределени за следващите 3 години: 30% от устройствата да се заменят през 2020, 50% – през 2021, и 20 на сто през 2022 г.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.