SHARE

Китайският съд постанови смъртна присъда на канадеца Робърт Шеленбърг по дело, приключило преди две години. Ходът се възприема като ескалация след задържането на финансовия директор на Huawei Менг Уанжу във Ванкувър, Канада, на 1 декември м.г., съобщи Washington Post.

Смята се, че Пекин използва вече осъдения на смърт 36-годишен канадец като разменна монета срещу финансовия директор на Huawei, който е издирван от САЩ по обвинения в измама.

Канадецът Робърт Шеленбърг е арестуван през 2014 г. и през 2016 г. получава 15-годишна присъда за наркотрафик от китайски съд. Допреди месец казусът му се е смятал за приключил, докато изненадващо прокуратурата не протестира решението и на въззивна инстанция то бе променено на смъртно наказание.

Западът осъжда както използването на Шеленбърг за разменна монета, така и възобновяването на делото му, при което е очевиден отказът от справедлив процес.

Китай предупреди, че заради задържането на финансовия директор на Huawei ще последват “свирепи последици”, като за последните два месеца вече последва задържането на други двама канадци от китайската власт по подозрения за “заплаха за националната сигурност”.

Снимка: The Economist/Alami

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.