Китай наложи пълна блокада на 11-милионния град Ухан в опит да спре...

Китай наложи пълна блокада на 11-милионния град Ухан в опит да спре разпространението на новия вирус

SHARE
WUHAN, CHINA - JANUARY 17: WUHAN, CHINA - JANUARY 17: (CHINA OUT) Medical staff transfer patients to Jin Yintan hospital on January 17, 2020 in Wuhan, Hubei, China. Local authorities have confirmed that a second person in the city has died of a pneumonia-like virus since the outbreak started in December. (Photo by Getty Images)

В четвъртък китайските власти на практика затвориха 11-милионния град Ухан, полагайки по този начин безпрецедентни усилия в опит да овладеят новия смъртоносен коронавирус, която вече зарази над 500 души и започна да се разпространява в други градове и държави в навечерието на Лунната нова година, когато по принцип мнозина китайки пътуват за едноседмична почивка.

Обикновено оживените улици, търговски центрове, ресторанти и други обществени пространства в град Ухан вече изглежда зловещо притихнали. Потребителите на социалните медии публикуваха, че киносалоните отменят прожекции и в същото време се оплакват, че търговците на храни експлоатират ситуацията с огромни увеличения на цените за свежата продукция, посочва АП.

Полицията, екипите на спецчасти и паравоенни сили пък охраняват жп гарата на китайския град, блокирайки с метални бариери подстъпите към входовете и изходите.

“До колкото знам, опитът да се наложи блокада на град с население от 11 милиона души е нещо ново за световната наука“, заяви пред АП Гауден Галеа, представител на Световната здравна организация в Китай. “Досега подобна мярка за обществено здраве не е била налагана. На този етап не можем да кажем, дали това ще проработи или не”, допълни той.

Местните власти поискаха всички жители на града да носят маски на обществени места и призоваха правителствените служители да ги носят по време на работа, а търговците да публикуват табели за посетителите с подобна препоръка, съобщава информационна агенция Синхуа.

От днес в града, който е индустриален и транспортен център в централната китайска провинция Хубей, са спрени жп гарите, летището, метрото, фериботите, автобусите на дълги разстояния и обществения транспорт. Агенция Синхуа цитира градските антивирусни власти да казват, че тези мерки са предприети в опит за “ефективно премахване на разпространението на вируса, решително ограничаване на епидемията и гарантиране на здравето и безопасността на хората”.

Заболяванията от новооткрития коронавирус се появиха за пръв път в град Ухан през преминалия месец, като по-голямата част от общо 571 случая на заразени в континентален Китай са регистрирани в града (за сега около 444 случая). Има съобщения и за други случаи в Тайланд, САЩ, Япония и Южна Корея. Един случай беше потвърден в четвъртък в Хонконг, след като по-рано беше потвърден такъв и в Макао. Повечето случаи извън Китай са с хора от град Ухан или наскоро пътували от този китайски град.

Според последна информация средната възраст на 17-те души в град Ухан, които са починали досега от новия коронавирус, е 73 години, като най-възрастният починал е бил на 89 години, а най-младият – на 48 години.

Значителното нарастване на заболяванията е факт през настоящата седмица с оглед на факта, че милиони китайци започват да пътуват за Лунната нова година, която по принцип представлява една от най-големите миграции на хора в света през годината. Анализаторите прогнозират, че докладваните случаи със заразени от новия коронавирус ще продължат да се увеличават.

“Дори ако броят на случаите достигне хиляди, това не би ни изненадало”, посочи Гауден Галея, но все пак добави, че броят на случаите не е показател за тежестта на епидемията, стига смъртността сред заразените да остане ниска.

Днесо властите в съседния на Ухан град Хуанган обявиха, че общественият транспорт и влаковете ще бъдат спрени до полунощ. На жителите на 7,5-милионния град е наредено да не го напускат.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.