Кенет Рогоф: Не препоръчвам на България да въведе еврото

Кенет Рогоф: Не препоръчвам на България да въведе еврото

SHARE

България не трябва да се присъединява към еврозоната, подчерта пред БНР проф. Кенет Рогоф – преподавател в Харвардския университет и бивш главен икономист на Международния валутен фонд.

Според Рогоф създаването на еврото е “най-голямата грешка в академичната история.

“Еврото беше създадено, защото много хора вярваха, че по този начин ще контролират инфлацията в Европа. Те сгрешиха! Възможността централната банка на всяка държава да води независима политика е много добра и работи навсякъде по света. Не бих препоръчал да въвеждате тази валута!”, заяви той.

По думите му българската икономика се подобрява през последните години, но все още има какво да се направи, за да може страната да достигне средното жизнено равнище в еврозоната.

“Надявам се, че добрият развой ще продължи и в следващите години“, добави проф. Рогоф.

Той предупреди, че МВФ няма достатъчно ресурс, за да посрещне нова финансова криза Като главен икономист на фонда в периода 2001-2003 г. Рогоф редовно участва в срещите във Вашингтон, на които ръководителите на Световната банка и на Международния валутен фонд дискутират състоянието на глобалната икономика.

По думите на новия управляващ директор на МВФ Кристалина Георгиева световната икономика се намира в “синхронно забавяне”. Сред топ приоритетите на българката са борбата с неравенството, крайната бедност и климатичните промени.

Най-вероятно обаче Георгиева ще се изправи пред скептицизма на акционерите във фонда, а именно това не трябва да се случва, за да се осигури свеж ресурс за институцията, категоричен бе световноизвестният икономист, според когото най-важната задача на Георгиева е да върне доверието към фонда.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.