SHARE

Руският посланик в Скопие застанал пред тълпа от русофили, които вулгарно обиждали македонското правителство, и се солидаризирал с обидните им изрази.

Причината – Македония и нейният премиер Зоран Заев са отзовали руски дипломат. Оттам партията “Единна Македония” (кръстена на Путиновата “Единна Русия”) организира активно мероприятие пред руското посолство.

Македония – водена от години от просръбското си (проруско) крило, което я отласкваше от Запада – предприе по-смели стъпки от България, член на НАТО и ЕС. А премиерът Зоран Заев иска да се докаже като проевропейски политик, който не търси конфронтацията, а помирението – за да изпълни стратегическата цел на Македония – присъединяване към семейството на Запада, подкрепяно от повече от 70% от гражданите.

Това бе и причината след години на лоши дипломатически отношения Македония най-накрая да сключи договора за добросъседство с България.

И докато руското посолство в България възхвалява българската помиреченска позиция, то колегите им Македония  надигат вой срещу тамошния премиер.

“Всеки нормален човек би очаквал, че на руския посланик ще му бъде крайно неприятно дори да надникне през прозореца си тъкмо в този момент – камо ли пък да излезе и да се възправи пред тълпата, бълваща подобна помия. Но действията му бързо разсеяха тази илюзия. Със спокойствието, характерно за руските гвардейци, и без изобщо да се тревожи, че легитимира един протест, който всъщност оспорва държавните приоритети на страната домакин, посланикът реши да одобри и дори да възнагради тази смрад от простащини и обиди. И “благодари на публиката за коментарите”, коментира Катерина Блажевска пред Deutsche Welle

Следва тежкият извод – Македония – която годините ѝ на изолация я оставиха неразвита и изостанала днес иска ясно и категорично да покаже принадлежността си към западния свят. И за това говорят всички действия на техния премиер от солидарността с Лондон до спогодбата със София.

България – ползваща се от всички благини на Запада – свободните пазари, свободното движение, еврофондове, място на Европейския съвет, председателство на Съвета на ЕС – се държи като проруски сателит под скалъпената в последния момент претенция, че с “неутралитет” тя може да бъде посредник между Запада и Кремъл.

И макар никой да не атакува българския премиер, както македонският, то той не може да бъде открит вече пети ден. От анонса си на 30 март, че България няма да отзовава посланици, Бойко Борисов изчезна от медийното пространство.

Позицията на правителството удивително напомня маневрите на управлението на БСП с премиер Жан Виденов от 1994-1996 г., когато въпреки т.нар. засилен диалог с НАТО и ЕС за България от основно значение бяха връзките с Русия и приоритетно значение във външната ни политика се даваше на отношенията между София–Москва, а чак след това на диалога ни с евроатлантическата общност.  БСП се оттегли от властта в началото на 1997 г. сред  масови протести, хиперинфлация и почти фалирала икономика”, написа Александър Малинов за “Терминал 3” по повод позицията на страната ни. 

Ако България иска да се върне в онези години на несигурност и икономическа катастрофа, то тя е поела по правилния път. Съседна Македония и Сърбия са прекрасни примери затова къде са държавите, които избраха “неутралитета” преди 20 години, а чак сега изостанали се опитват да се приобщят към европейското семейство.

За съжаление, Борисов – който все повече иска да заема централно място в европейската политика – от интеграция на Западните Балкани до посредничество с Турция – губи представа за най-значимия фактор – неговият статус и този на страната ни се дължат именно на членството ни в НАТО и ЕС.

Доверието е едно от най-скъпите неща, то не се купува, а доказва. Затова Македония се опитва да придобие този капитал, а междувременно Борисов го губи.

Да, и други лидери отказаха да отзоват руски посланици като гръцкия Алексис Ципрас, а трети играят ролята на апологети на Русия като британския лидер на опозицията Джеръми Корбин.

Те обаче не се ползват и с никакво доверие от европейската общност. Затова и Борисов мълчи вече 5 дни, докато целият агентурен пантеон на страната е по телевизионните студия да обяснява колко мъдро, велико и меродавно е решението на правителството.

Е, ако българският премиер бе избрал другия път, може би същите лица сега щяха да го хулят с вулгарни обиди като македонския премиер, но България щеше ясно да е заявила къде е и към какво се стреми – точно както направи Македония.

SHARE