SHARE

Миналата седмица международното наказателно разследване, водено от Нидерландия, представи доказателства, че Русия е виновна за свалянето на малайзиския пътнически самолет MH17, при който загинаха 298 души.

Отделно разследващи журналисти, водени от групата Bellingcat, идентифицираха, че гласът на един от прихванатите разговори, в които се говори за разполагането на ракетите, принадлежи на офицер от руското разузнаване.

Нидерландия и Австралия официално обвиниха Русия за свалянето на самолета над Източна Украйна през 2014 г. Френският президент Макрон, който понесе критики, че в момента на обявяването на разследването бе в Русия на икономически форум с Путин, официално обяви, че е настоявал руския президент да сътрудничи на разследващите.

Имаме и реакция от Европейския съюз в лицето на върховния представител Федерика Могерини, която призова Русия да признае отговорността си и да сътрудни с международното разследване.

“Европейският съюз призовава Руската федерация да приеме отговорност и да сътрудничи напълно с усилията за установяване на отговорни.”

“Европейският съюз потвърждава пълната си подкрепа за резолюция 2166 на Съвета за сигурност на ООН, която настоява отговорните за свалянето на самолет MH17 на 17 юли 2014 г. да понесат последствия и страните да сътрудничат изцяло в установяването на отговорността.”

За пореден път обаче реакция от председателя на Съвета на ЕС и премиера само преди ден посетил Украйна – Бойко Борисов – липсва.

В момент, в който Русия е обвинена за убийството на невилни цивилни, българският премиер ще посети страната на извънредна визита (която в последните дни правителственият PR се опитва да замаже, че е била планирана с месеци), след като Путин обяви, че чака българския премиер в края на месеца.

Русия не просто отказва да сътрудничи с властите – подобно на инцидентите в страната като трагедията в Кемерово, при която десетки деца изгоряха в мол – сама се превръща в отговорна за действия, които не идват непременно от Кремъл.

От момента на катастрофата руската държава се опитва да разпространи объркване и дезинформация, особено в онлайн пространството – своебразно опитно зайче на методите им за информационна война, които бяха използвани в Украйна и отвъд.

Руските офицери невярно твърдяха или че ракетата е идвала от украинските военни, или че MH17 е бил свален от украински изтребител, или че ракетната площадка е била поставена на контролирана от Украйна територия.

Воденото от Нидерландия разследвание, в което също участват Австралия, Белгия, Украйна и Малайзия, докладва, че ракетите BUK и ракетната установка идват от 53-та антивъздушна ракетна бригада на Русия – военна част, разположена в Курск. В петък Bellingcat, в сътрудничество с the Insider, руска медия за разследваща журналистика, и вашингтонското бюро на McClatchy, публикуваха доклад, в който разпознават един от участниците в прихванат разговор по мобилни телефони за ракетите. Човекът, който преди бе известен единствено като „Орион“, казва в разговора „Сега имаме BUK… така че да им разкажем играта на самолетите им“.

Човекът е идентифициран от журналистите като Олег Иваников, служител на ГРУ, руското военно разузнаване.

За съжаление – подобно на случая с отравянето на Скрипал – и тук реакция на българската държава липсва. А аудиенциите на президент и премиер при Путин единствено затвърждават това на коя страна застава България.

SHARE