Като „чудесна и много продуктивна“ определи Доналд Тръмп срещата си с турския...

Като „чудесна и много продуктивна“ определи Доналд Тръмп срещата си с турския си колега Реджеп Ердоган

SHARE

Като „чудесна и много продуктивна“ определи американския президент Доналд Тръмп срещата си с турския си колега Реджеп Ердоган, който е на двудневно официално посещение в САЩ. След разговори в Белия дом двамата лидери дадоха съвместна пресконференция.

Тръмп изрази надежда, че Анкара и Вашингтон ще могат да изгладят противоречията с покупката на руските ракетни установки ЕС -400 от страна на Турция, които обтегнаха отношенията между двете държави. Президентът на САЩ подчерта пред журналисти, че е „голям фен“ на турския си колега, с когото изрази надежда за още по-топло сътрудничество и за в бъдеще.
По другия голям въпрос, обсъждан в Белия дом – Сирия, турският президент беше категоричен – десетки хиляди хора са загинали заради забавянето на зоната за сигурност в северната част на страната. Турция започна офанзивата си, за да осигури границите на Турция, да помогне за безопасното завръщане на сирийските бежанци и да осигури териториалната цялост на раздираната от граждански конфликт държава, заяви той.

Ердоган каза, че по време на операцията Турция е осигурила връщането на 365 000 сирийци в Джараблус, северният граничен град, който е бил разчистен по време на операцията.

Ердоган подчерта още, че Анкара няма проблем с кюрдите, а се занимава само с терористични организации, каквато е Ислямска държава.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.