SHARE

Партията на националистките лидери на Каталуния – Карлес Пучдемон, Артур Мас и бившия каталунски президент Жорди Пужол, e финансирана по нелегални пътища, съобщава френският Le Monde. 

Съдът в Барселона осъди на затвор 12 души, сред които и бившият ковчежник на партията.

В решение от 15 януари се казва, че партията “Демократична партия за сближаване на Каталуния”, или CDC, е получила 6,6 милиона евро от испанската група BTP и Ferrovial Services в замяна на “гаранция за определен брой обществени поръчки”. Комисионите са минавали през Двореца на каталунската музика (Palau de la Música Catalana), престижна културна институция в Барселона, чиито ръководители ще бъдат изправени пред заплаха от затвор за отклоняване на 23 милиона евро между 2000 и 2009 г.

Според съда Ferrovial и партията CDC са преговаряли за комисиона от 4% от получените обществени поръчки, като те са се разделяли между партията и двамата основни ръководители на двореца.

Скандалът се разразява през 2009 година и подсилва подозренията за корупция по високите етажи на националистическата партия, която ръководи региона от десетилетия и е в основата на противоконституционната декларация за независимост от октомври 2017 г.

Миналата седмица Артур Мас, който беше начело на Каталуния от 2010 до 2016 г., напусна ръководния пост на партията. На партията не са повдигнати обвинения, но тя е задължена да върне 6,6 милиона евро, които са придобити по неправомерен начин. Бившият ѝ ковчежник Даниел Осакар е осъден на четири и половина години затвор.

Решението идва два дни след формирането на новия каталунски парламент, където националистите отново спечелиха мнозинство. Въпреки това те имаха трудности с формирането на правителство, тъй като бившият регионален президент Карлес Пучдемон се намира в Белгия. Ако се завърне в Испания, той ще бъде задържан, тъй като е обвинен в бунт, отклоняване на средства и подривна дейност.

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.