Каталунски сепаратисти блокираха магистрала на границата между Испания и Франция

Каталунски сепаратисти блокираха магистрала на границата между Испания и Франция

SHARE

Блокада на централната магистрала, свързваща испанския автономен регион Каталуния с Франция. Близо 500 сепаратисти паркираха автомобилите си на двете платна на високоскоростния път АП-7 в Ла Йонкера близо до Жирона в източната част на Испания. Това е важен маршрут за преминаването на камиони на френско-испанската граница. Повод за блокадата отново е недоволството срещу осъдителните присъди на деветимата лидери, обявили едностранно независимостта на Каталуния през 2017 година.

 

Пътна полиция съобщи, че трафикът се осъществява по обходни пътища.

 

Протестът е по инициатива на организацията „Демократично цунами“, която миналия месец изпрати хиляди свои активисти да блокират достъпа до летището в Барселона. Демонстрацията завърши със сблъсъци между ротестиращи и полиция.

 

От организацията, която твърди, че подкрепя само мирно гражданско неподчинение, заявиха, че блокадата е планирано да продължи поне три дни.

 

Каталунски сепаратисти често прекъсват пътните и железопътните връзки между Испания и Франция, докато много магазини в центъра на Барселона са затворени по време на митинги и се появяват все по-големи опасения за въздействието върху бизнеса във втория по големина град в Испания.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.