SHARE

На 31 януари тази година Министерският съвет съгласува предложението на президента Радев началникът на НСО ген. лейтенант Ангел Антонов да бъде освободен от поста по негова молба. Решение за назначаването на Ангел Антонов на поста генерален консул на България в Санкт Петербург, каквато информация неофициално пълзеше в медиите, не е публикувано на сайта на Министерския съвет, но наши източници потвърждават, че въпросът се обсъжда на най-високо ниво.

Защо Ангел Антонов трябваше да бъде освободен от поста началник на НСО, сме посочвали многократно през изминалата година. Накратко ще припомним някои от материалите си по темата:

Междувременно в края на септември 2017 г. в администрацията на президента Радев постъпва сигнал до държавния глава чрез секретаря по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов, в който са посочени нарушения и неспазване от страна на Антонов на Закона за НСО и на Правилника за неговото прилагане, както и факти и действия за злоупотреби със служебното положение от страна на началника на НСО. Сигналът е очевидно разработен под диктовката на Калин Иванов и е на база информация, събрана от настоящи и бивши служители на НСО.

Сигналът е препратен от администрацията на Радев на главня прокурор Цацаров. На 15 януари тази година от официално съобщение на Софийската военноокръжна прокуратура разбрахме, че НСО се проверява по постъпили срещу неговия началник сигнали, като проверката е започнала непосредствено преди коледните празници.

Всичко изброено дотук е достатъчен аргумент Ангел Антонов да бъде освободен от длъжност и дори с него да се занимава Софийската военноокръжна прокуратура. Напълно неприемливо е и в груб разрез със закона и морала е ръководеният от Бойко Борисов Министерски съвет да назначава Ангел Антонов “за награда”… като генерален консул на България в Санкт Петербург. Тук дори не говорим за абсолютната липса на дипломатически опит на бившия директор на НСО.

Подобна практика не се различава по нищо от пращането на разжалвани кадри на БКП на дипломатическа работа в чужбина, характерна за “зрелия социализъм”.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.