SHARE

Вицепремиерът и военен министър Каракачанов обяви вчера, че България засега се въздържа от присъединяване към една от ключовите за бъдещето на отбраната на ЕС инициативи – Европейската инициатива за интервенция. 

Инициативата бе сформирана през юни тази година от Франция, Германия, Белгия, Великобритания, Дания, Холандия, Естония, Испания и Португалия. Тя е част от визията за европейска реформа на френския президент Еманюел Макрон и има за цел да осигури механизъм за по-бърза реакция при кризи в близост до европейските граници. Освен това трябва да позволи на Великобритания да остане в рамките на европейската отбрана въпреки Брекзит.

“Европейска инициатива за интервенция все още е само един политически форум, на който се обсъждат идеи. Тепърва предстои тази инициатива да се развие и да придобие по-конкретни измерения”, каза Каракачанов по време на парламентарния контрол.

По този повод ви представяме мнението на бившия служебен военен министър и настоящ член на “Демократична България” Велизар Шаламанов:

Нали тази инициатива е “все още само един политически форум, на който се обсъждат идеи” – защо да сме извън обсъждането на идеи?

Ако имаме поне една рота, готова за развръщане (дори да е от военна полиция или специалните сили), или транспортни хеликоптери/самолети – пак може да участваме и да сме фактор в ЕС/европейската отбрана.

Става въпрос и за бедствия и аварии, кризи – ние домакинстваме център на компетентност по управление на кризи и освен НАТО искаме да е признат и в ЕС. Искаме да домакинстваме агенцията за гражданска защита на ЕС, която е предложение на президента Макрон.

Време е МО да почне да се занимава и с евроатлантическа политика за сигурност и отбрана, не само да пилее милиони за ремонт в руски фирми (при санкции към точно такива фирми в Русия от ЕС) и да приказва общи приказки за наборна служба, строителни войски, като в същото време е нарушено решение на НС за числеността на армията и вече втора година некомплектът по-скоро расте, вместо да намалява, а основният униформен ръководен състав са пенсионирани военни, които могат всеки момент да напуснат (а и би трябвало в интерес на интегритета и военната чест личен лидерски пример).

Текстът е препубликуван от фейсбук профила на автора. Заглавието е на редакцията на “Терминал 3”.

SHARE
От 1984–1998 г. Велизар последователно служи като офицер в поделения на Българската армия, в това число и в Института по системи за управление на Генералния щаб като началник на сектор „Военни интелигентни системи“ и в Главния щаб на Сухопътни войски – управление „Разузнаване и електронна борба“. В периода 1998–2001 г. е заместник-министър на отбраната, а през 2014 г. стана служебен министър във втория кабинет на президента Плевнелиев. Съосновател е на Сдружение „Джордж Маршал“ – България и на Асоциацията на офицерите от резерва „Атлантик“. През 1991 г. защитава дисертация в Киев и става доктор по кибернетика, а от 1998 г. е доцент по автоматизирани системи за управление;