SHARE

Към вече дългия списък на известни критици на Тръмп, получили смъртна заплаха тази седмица, от днес се причисляват и актьорът Робърт де Ниро и бившият вицепрезидент Джо Байдън.

Вчера бяха открити колети, изпратени към CNN, сем. Обама и Клинтън, бившия директор на ЦРУ Джон Бренън, бившия председател на Демократическата партия Деби Уосърман Шулц. В началото на седмицата бомба бе изпратена и към дома на Джордж Сорос.

Все още не е известен извършителят, но при първичен анализ службите смятат, че бомбите са изпратени от един и същ човек или организация. Самите взривни устройства представляват самоделни гранати в пощенски плик, към който са прибавени парчета стъкло, за да увеличи вероятността за смъртоносна рана.

Първоначално президентът Тръмп осъди терористичния акт, но днес за него обвини медиите и продължи да настройва избирателите си срещу традиционните медии, които нарича “фалшиви новини” или “врагове на народа”:

“Голяма част от Гнева, който виждаме днес в обществото ни, е причинен умишлено от фалшивото и неточно отразяване от традиционните медии, които наричам фалшиви новини. Стана толкова зле и злобно, че не може да се опише. Традиционните медии трябва да се стегнат, БЪРЗО!” [sic.], написа президентът в Twitter, като запазваме стилистиката му.

Това изявление на Тръмп предизвика реакция от бившия директор на ЦРУ Джон Бренън, срещу когото също бе изпратено взривно устойство:

Спри да обвиняваш другите. Погледни в огледалото. Твоята възпламеняваща реторика, обиди, лъжи и окуражаване на физическото насилие са срамни. Ти се стегни… постарай се да изглеждаш на президент. Американският народ заслужава много повече. Между другото, критиците ти няма да замълчат от страх.”

Президентът Тръмп често по време на митинг заявява как ще плати правната защита на присъстващите, ако ударят протестиращи.

На 6 ноември в САЩ се провеждат изборите за Конгрес, на които е застрашено мнозинството на републиканците в долната камара на представителите. Преди дни на митинг Доналд Тръмп обвини демократите за това, че внасят имигранти ислямисти от Мексико – нещо, за което липсват каквито и да било данни.

Президентът също така обвини Сорос за протестите, срещу номинацията на върховен съдия Брет Кавано, а самият Кавано обвини “Клинтъните”, че са провели очерняща кампания срещу него. Срещу вече потвърдения върховен съдия имаше подозрения, че е направил опит да изнасили момиче в младежките си години – обвинение, за което не бяха открити достатъчно доказателства, но съдията изпадна в тирада за световни конспирации по време на изслушването си.

Настоящите смъртни заплахи са продължение на радикализацията на обществените настроения в САЩ – особено сред крайното дясно, което миналата година уби човек в Шарлотсвил по време на нацистко шествие. Шествие, което президентът Тръмп отказа да осъди и заяви, че за насилието са виновни и двете страни.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.