SHARE

Организация за защита на животните “Четири лапи” бяха сред малкото реагирали за спасението на Осоговските коне, над 70 от които по данни от миналата седмица са измрели в адския студ на върха на планината, а други 30 бяха намерени в бедствено състояние. Публикуваме информацията, която организацията споделя на своята фейсбук страница за състоянието на конете.  

Какво се случи с кончетата в Осоговската планина от миналата седмица:

– Собственикът Петър Пищалов заявява навсякъде, че ще ги прибере. Къде и как – не е ясно. Докато конете не бъдат конфискувани от Българската агенция по безопасност на храните, той ще има право да се разпорежда с тях.

– Кончетата са все още там, където бяха намерени. Благодарение на хора от региона има доставена храна до х. “Осогово”, има и организация за доставянето ѝ до кончетата.

– Ако все пак конете бъдат отнети от собственика им, заедно с активисти и доброволци имаме готовност да организираме транспорта и настаняването им на подходящо място.

Изгледайте материала на Би Ти Ви, за да научите цялата история за институционалното безхаберие, обрекло и обричащо конете от Осоговската планина, както и много други селскостопански животни, на глад, мизерия и смърт.

Публикуваме и информацията от 28.III (миналата сряда) за състоянието на животните: 

От понеделник следобед екип от двама ветеринарни лекари е в х. “Осогово” в готовност да окаже помощ на бедстващите коне в планината. Местността, в която са конете, е на височина около 1800 м и достъпна само с моторна шейна. Единствените шейни са собственост на местни хора и за всяко качване трябва да се правят отделни уговорки. В понеделник отказаха да качат лекарите ни заради лошото време. Вчера от сутринта чакахме да осигурят транспорт за екипа ни, за да може да се прецени кои животни имат нужда от неотложна помощ и да се окаже такава на място. През целия ден получавахме уверения, че всеки момент потегляме, но накрая ни заявиха, че е по-важно да качат първо служителите на полицията, прокуратурата и Българската агенция по безопасност на храните. За нас така и не се намери свободна шейна, а накрая ни казаха, че всъщност няма нужда от лекар и животните били добре, макар и недохранени. Някои от местните са по-склонни да ни съдействат, но други, за които се твърди, че са приятели на собственика – не. Днес след много настояване най-накрая получихме възможност да се качим, но при условие да не снимаме умрелите животни. Качихме и храна – концентриран фураж и десетина бали, донесени от доброволец.

Горе открихме 25 коня. Намерихме ги на поляна, която беше добре отъпкана до трева и личеше ,че конете са били там от може би седмици. Нямаше животни в критично състояние, но всички бяха изключинелно недохранени, както може да се види и от снимките. Конете са активни след започналото захранване. Има няколко кончета на видима възраст около година. Забелязахме 2-3 трупа, които вече бяха потънали в снега и на части, личеше че са от доста време. Кончето, за което се твърди, че е умряло в заслона, го няма. Кобилата с нараненото око от снимките не се вижда, за нея се твърди че е затрупана от навалялия през последните дни сняг. Не можахме да останем дълго, защото ни помолиха да тръгнем наобратно.

В хижа “Осогово” ще оставим около 400 кг концентриран фураж, който да бъде качен в заслон недалеч от мястото, където са конете. Времето е ясно и спокойно, отъпкани са пътеки нагоре и ако се задържи така, ще трябва вече да се мисли за сваляне на конете до населено място. Основният проблем е, че това са полудиви коне, които не са свикнали с хора.

Снимки: Архив на Организация за защита на животните “Четири лапи”

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.