SHARE

В интервюто по повод 20-годишнината на Dir.bg – същото, в което премиерът заяви, че “[Tодор Живков] и Царят са ми като два университета” – той бе запитан и за отказа на правителството да последва евроатлантическите ни партньори  в отзоваване на руски дипломати заради нападението над Сергей Скрипал с химическо оръжие във Великобритания.

“[…] и Тереза Мей, и всички останали знаят, че теста за лоялност отдавна сме го минали. Освен това с отзоваването на нашия посланик в Москва дадохме пример за своята лоялност.”

Въпросният “отзован” по думите на премиера посланик е Бойко Коцев. Интервюто е дадено на 24 април – малко повече от месец по-късно – днес – може да видим Бойко Коцев да посреща в качеството си на посланик в Русия българския премиер в Москва.

 

Повдигат се два въпроса? Как българският посланик е отзован от Русия, а същевременно посреща българската делагация в Русия? И същевременно къде е новият посланик Атанас Кръстин, който правителството официално одобри на 4 април?

Преди няколко дни разбрахме, че Кръстин в качеството си на съветник на президента е бил част от делегацията на Румен Радев при Путин и той все още чака агреман от руската власт, за да встъпи в длъжност.

Излиза, че два месеца по-късно българският посланик все още не е санкциониран от руската власт, която продължава да разчита на известния като “руски посланик в Русия” Бойко Коцев, който същевременно според премиера е отзован “в знак на лоялност”, а стои в Русия.

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.