Каква е новата идея за решение на водната криза в Перник

Каква е новата идея за решение на водната криза в Перник

SHARE

От месеци Перник неизменно присъства в новините заради водната криза в града. В последните седмици се търсеха различни начини нивото на единствения източник на питейна вода за града да се повиши – от довеждане на вода от Владайския канал, през изпомпване на подземни води от околните пещери. Тези мерки обаче не изглеждаха достатъчни, а перспективата за излизане от водния режим ставаше все по-далечна.

В събота управляващите обявиха нов план за излизане от кризата, включващ идеята за изграждане в рамките на месец и половина на нов тръбопровод, по който Перник да получава вода през преносната мрежа на София, за да може язовир “Студена” да се възстановява. Детайлите около новите мерки все още се изясняват. Какво е известно досега:

Питейната вода в София идва основно от две места – 75% от количеството е от язовир “Искър”, а 25% – от язовир “Бели Искър” (в подножието на връх Мусала в Рила). По-малкото количество идва по Рилския водопровод и снабдява кварталите по Южната дъга на столицата като Бистрица, Симеоново, Драгалевци, Бояна, Банкя, Княжево, както и част от центъра (като “Лозенец”).

Планът на правителството предвижда вода за Перник да идва от водосбора на язовир “Белмекен”, след като вода от него бъде прехвърлена в язовир “Бели Искър”. В събота икономическият министър Емил Караниколов обяви, че за целта преди два месеца е започнало прехвърлянето на количества вода от язовир “Белмекен” към язовир “Бели Искър”, а прехвърлената до момента вода е в обем 4 млн. куб.м. През софийската ВиК мрежа тя ще стигне до резервоар “Мало Бучино”, а оттам ще се изградят различни съоръжения, включително тръбопровод, за да бъде захранен Перник.

Идеята е към града да бъдат насочени 700 хил. куб.м вода на месец с дебит от 300 л/сек, които ще покрият нуждите при запазване на сегашния воден режим, но ще дадат глътка въздух за яз. “Студена”.

Според плана при село Мало Бучино ще се построят помпена станция и 13.5 км водопровод до Перник. Вече се работи за поръчката и доставката на необходимите тръби и помпени агрегати, каза в понеделник пред БНТ регионалният министър Петя Аврамова. Предвижда се водопроводът да е реверсивен, тоест да може да се използва двупосочно.

По данни от икономическия министър изграждането на тръбите ще отнеме между 35 и 45 дни. Предвижда се над 10 екипа да работят денонощно по трасето, така че водопроводът да бъде готов и по-рано по възможност.

Петя Аврамова съобщи, че строежът на водопровода и помпената станция ще бъдат възложени без обществена поръчка на държавното дружество “Монтажи”. Този подход държавата използва, когато се гонят кратки крайни срокове като зададените заради бедственото положение в Перник. Строителството ще бъде възложено на компанията по специален ред от областните управители на София и Перник.

По предварителни оценки строителството на водопровода и помпената станция ще струва 25 млн. лв., като регионалният министър уточни, че крайната сума ще е известна, когато се изготви идейният проект.

Официалните числа ще станат известни, след като формално проектът бъде одобрен. Очаква се това да стане до края на седмицата. За целта първо е необходимо съгласието на Столичния общински съвет да предостави за ползване част от водопреносната мрежа на София. Съветът има редовно заседание в четвъртък. След неговата санкция ще е нужно и решение на Министерския съвет. Тази седмица министрите още не са се събирали заради участието на премиера Бойко Борисов в Световния икономически форум Давос и сбирка още не е насрочена.

Ясен отговор и на този въпрос се очаква да има, след като правителството гласува. Засега – по сведения на регионалния министър, средствата ще дойдат от бюджета на Министерството на икономиката. Към момента обаче не е известно дали парите ще дойдат от текущия бюджет на ведомството и за сметка на какво, или ще му бъдат отпуснати допълнителни средства от държавния бюджет.

Експертите уверяват, че новият план за Перник няма да се отрази по никакъв начин на количествата вода, които използва София.

“Гарантирам, че няма да има нарушаване на водоснабдяването на столичани”, увери пред Би Ти Ви изпълнителният директор на “Софийска вода” Васил Тренев. По негови данни от София потребява между 2.8 и 3 млн. куб.м вода месечно от язовир “Бели Искър”, а наличното количество там към днешна дата е 9 млн. куб.м. По данни на екоминистерството, цитирани от Би Ти Ви, в язовир “Бели Искър” има 15.1 млн. куб.м вода. Освен това поддържаме баланса в язовира – колкото вода ще излиза за Перник, толкова ще влиза в язовира, обясни Станислав Станев, зам. изпълнителен директор на “Софийска вода”.

Ако в някакъв момент все пак възникне проблем с Рилския водопровод, който захранва централната градска част на София (основно район “Лозенец”), има възможност количествата на вода в него да се намалят, за да обслужват Перник, а към софийските потребители да започне да се подава вода от язовир “Искър”, коментираха от “Софийска вода”.

Зам. изпълнителният директор на “Софийска вода” Станислав Станев увери, че не съществува риск за налягането в системата в София, както и опасност от намаляване на количествата вода за съществуващите клиенти. “Водопроводът е оразмерен за пренасяне на 1700 л/сек, а през 2019 г. “Софийска вода” е подавала средно по 900 л/сек. Сега от оставащия буфер от 800 л/сек се планира да се използват 300 за Перник”, обясни той.

Планът за прехвърляне на вода в яз. “Бели Искър” предизвика опасения за язовирната стена, чието състояние не е добро, още повече че наскоро в района беше регистрирано земетресение. От 2010 г. яз. “Бели Искър” е публична държавна собственост и е в списъка на комплексните и значими язовири, наблюдавани от Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Анализ, приет от регионалното министерство през 2015 г., определя стената на язовира и прилежащите ѝ съоръжения като “неизправно – частично работоспособно”, заради което се налага ограничение за поддържаното в него водно ниво – до кота под 1876 м (2 метра под кота преливен ръб).

От Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) днес съобщиха, че последната проверка на място на 2 януари е показала, че “няма наличие на изменения от базовите отклонения при контрола на съоръженията”.

Още през януари 2017 г. Върховната административна прокуратура разпореди институциите да предприемат спешни мерки за ремонт и укрепване на стената на яз. “Бели Искър” и съоръженията към нея. Ремонтът следва да бъде извършен от Държавната консолидационна компания, собственост на Министерството на икономиката. В средата на 2018 г. подчиненото на Емил Караниколов ведомство получи 500 млн. лева за увеличаване на капитала на компанията с цел ремонти на язовирите в страната.

Днес зам. изпълнителният директор на “Софийска вода” определи като “спекулации” коментарите, че стената на язовир “Бели Искър” е опасна, и посочи, че на мястото има постоянен мониторинг. Станислав Станев обясни, че планът за спасяване на Перник не предвижда необходимост в язовир “Бели Искър” да се поддържат количества, по-големи, отколкото е предписанието (по данни от министъра на икономиката Емил Караниколов язовирът не може да бъде запълван над 60%.

Средната загуба на вода в София е 45%, съобщи Станислав Станев. По думите му за последните пет години “Софийска вода” е намалила загубите по мрежата с 10%, или с 20 млн. куб.м, докато на Перник са нужни 10 млн. куб.м.

За Перник – по информация от вече бившия екоминистър Нено Димов, загубите на вода по ВиК мрежата са около 75%. Същевременно в анализ за 2018 г., прието от водния регулатор КЕВР в края на миналата година, се казва, че “ВиК Перник” не само не е изпълнило предписанието си за намаляване на загубите, а дори ги е увеличило. “По показателя “общи загуби на вода” неизпълнението на разчета е с 368.85%. Дружеството е трябвало да намали през годината загубите от 25.4 куб.м на км на ден на 23.42 куб.м, но вместо това ги е увеличило на 32.73 куб.м”, установи регулаторът.

Кога ще спре водният режим в Перник?

Отговорът на този въпрос, изглежда, е “няма да е скоро”. Спасителният план на правителството няма да отмени наложения тежък режим, при който вода в града има по 7 часа дневно (от 15.00 до 22.00 часа). Същевременно има риск и от по-тежък режим, ако построяването на водопровода от Мало Бучино се забави – последните изчисления показват, че в язовир “Студена” има вода за още 32 дни, докато новият тръбопровод следва да бъде изграден за до 45 дни.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.