SHARE

Как се реализират стратегиите на религиозните екстремисти в Европа и кой финансира тяхната “Адженда за Европа”? Продължаваме с анализа на Доклада за визията на религиозните екстремисти за мобилизиране на европейските общества срещу сексуалните и репродуктивни човешки права. 

Стратегиите са многобройни: “Използвайте оръжията на противника и ги обърнете срещу него” включва твърдения, че хомосексуалната общност например не е била дискриминирана. Те отричат съществуването на хомофобията в Европа, твърдейки, че с антидискриминационни закони и равни права се харчат пари на данъкоплатците. 

Следващата стъпка е поставянето на радикалните християни като нови жертви на културната революция. Те поставят диалога в рамката на защитници на вярата срещу нетолерантни прогресивни общественици, изковавайки термина “християнофобия”. Куглер – основоположник на “Аджента Юръп”, основава и Обсерватория за дискриминация и нетолерантност срещу християните, която бълва доклади за подобно отношение, без те да са основани на реалното положение на църквата в обществото. Понятието дискриминация се употребява доста широко, като то включва в себе си и поставянето под въпрос на историческите привилегии на католическата църква над свободното изразяване на антирелигиозни възгледи. Радикалните християни обвиняват за тази дискриминация “радикални феминисти”, “радикални хомосексуалисти” и “радикални секуларисти”.

Фиг. 1 Схема на основните структури в организацията на религиозните екстремисти. Около ядрото – фигурите на Ватикана, се обособяват по посока на часовниковата стрелка: авторитетите в съответните области, вкл. ООН, набиране на средства и европейско законодателство; Организации за прилагане на стратегиите на местно ниво; Източниците на финансиране; и Политическите вътрешни лица.

Друга стратегия е оформянето на наратива около “права”, въпреки че радикалните християни всъщност се борят за ограничаването на човешките права. Например правото на жената на аборт е антитеза на изкованото от радикалните християни “право на мъжа да предотврати аборта на детето си”. Правото на образование е антитеза на радикал-християнското “право на родителите да бъдат първа образователна инстанция за децата си”.

“Важно е да използваме тези думи, включително репродуктивни права, но в същото време със значението, което ние им придаваме. Ако това се прави постоянно, може да успеем да “заразим” (всъщност да поправим) речника, който опонентите ни ползват.” Манифестът включва речник от 14 думи и изрази с две колонки – какво опонентите имат предвид и “какво всъщност означава”.

Според религиозните екстремисти Европейският съд за човешките права е контролиран от опоненти и затова с него трябва да се внимава. Манифестът инструктира постоянно да се критикуват слаби места и грешки, да се поставят под въпрос легитимните становища и всички решения, които не са в синхрон с техния прочит на естественото право. Агенцията на Европейския съюз за основните права е обявена за толкова “изгубена”, че в новия свят на религиозната догма такива институции “е по-добре да бъдат разрушени”.

Други стратегии са създаване на контакти на международно ниво, набиране на средства: “със сигурност би било възможно да се възползваме от средствата на ЕС […] което ще увеличи нашия бюджет и ще намали този на опонентите“.

Кой стои зад тази организация? Докладът идентифицира играчи от множество религиозни институции. Основните са католици, но протестантите и православните традиционалисти също играят роля. Католиците имат директни връзки с йерархията на Ватикана, като Светия престол традиционно е водил съпротивата срещу репродуктивните и сексуални права, включително в ООН. Ватиканът и католическите институции спомагат асоциацията да се организира анонимно и предоставя места за срещите им в имоти, собственост на църквата. Организацията е успяла да привлече и няколко политици от Полша, Ирландия, Италия и Хърватия, както и няколко европейски политици от консервативни и християнски партии.

Списъкът на “Адженда Юръп” в три колони – закони за отхвърляне, новоприети закони и действия, които не са свързани с правова рамка. Сред първите попадат отхвърляне на законите, които позволяват развод, продажба на контрацептиви, ин витро зачеване и хомосексуални бракове. Във втората колона фигурират приемане на закони, които да затрудняват развода, да легализират образованието у дома, осигуряване на фармацевтите законовото право да отказват лечение, забрана на абортите, забрана на използване на човешки стволови клетки. Третата колона включва ревизия на сексуалното образование, за да отразява Естественото право, наблягане на “избора” на хомосексуалност, наблягане на ощетяването на икономиката от антидискриминационни закони.

 

 

Организацията е събрала в себе си ядрото на антирепродуктивните и сексуални права на Европа. Те включват ултраконсервативни и религиозно крайни лидери от Франция, Хърватия, Румъния, Полша, Испания. Сред тях се и френското движение, което смята, че френското общество споделя колективна травма от разрешението на абортите и което разработи апликация Покемон, в която целта на играта е да се спаси Пикачу от толериращите аборта. 

Тези международни играчи споделят опит и разработват съвместни стратегии. Но по-интересно е кой финансира инициативи като хърватския референдум за традиционен брак, френските хомофобски маршове от 2013 г. или румънските инициативи за традиционен брак.

На първо място някои от участниците в “Адженда Юръп” изглежда нямат никаква друга функция освен осигуряване на връзки за финансиране. Сред участниците в срещите е например мексиканския милиардер Патрик Слим Домит, който финансира анти-аборт движението в Мексико и е син на един от най-богатите мъже в света, Карлос Слим. Друг прсъстващ на срещите е Оливър Хилтър, мениджър на донор на консервативната партия, който е свързан с финансиране на тинк-танкове отричащи климатичните промени.

Разбира се, картинката не би била пълна без представител на Руската православна църква – Алексей Комов, който е свързан с фондация, която спонсорира консервативни каузи и е основана от крайнодесния руски олигарх Константин Малофеев.

Докладът резюмира източниците на финанси като: мексикански милиардер, членове на европейската аристокрация, британски милиардер, противник на климатичните промени, крайнодесен руски олигарх и корумпиран италиански политик, платен от Азербайджан. Личните средства в щатски долари на групата възлизат на: 5.3 милиарда от Патрик Слим, между 63 и 207 милиона от семейство Хабсбург-Лорейн от австрийската аристокрация, 2.1 милиарда от сър Майкъл Хинце и 225 милиона от Константин Малофеев.

Усилията на организацията са по-успешни в някои области, отколкото други. В областта на аборта например маскирането на отнемането на правото на жените да разполагат с телата си под банера на “про-живот” не е проработило до момента. Активните действия в Испания и Полша бяха последвани от масови протести и в двете страни, като правителствата осъзнаха екстремисткия характер на мерките и оттеглиха законопроектите, по които са работили две от асоциациите свързани с “Адженда Юръп”. Друг опит да се спрат проучванията със стволови клетки и областта на майчиното здраве в развиващите се страни също се проваля.

Въпреки че организацията се опитва да маскира забраната за проповядване омраза и дискриминация като дискриминация срещу християните, в европейските институции напредъкът по отношение на този тип дискриминация се тълкува в контекста на Близкия Изток и преследванията над цивилно християнско население, а не като феномен, като какъвто се опитва да го представи “Адженда Юръп”. 

Организацията търси акредитация от научната общност, но нейните публикации не са приемани в академичната сфера, тъй като те се базират на слаба методология. За сметка на това религиозните екстремисти успяват да дискредитират опонентите си по различни канали, като анонимният им блог продължава да  се цели в лидери на прогресивните общности, които са активни в европейските политически институции.

В България организацията провежда кампания, съвместно с партньори на национално ниво, срещу приемането на Истанбулската конвенция. В Полша инициативата се проваля, в България тя е успешна, а в Хърватия инициативата продължава, посочва докладът.

В заключение докладът посочва, че въпреки прогреса в някои области, постигнат от религиозните екстремисти, фактът, че самите те са реакционерски феномен, самоописващ се като “екстремистки” и “нереалистичен” е красноречив. Въпреки, че те разработват политики и инициативи, те са по-скоро неуспешни, отколкото успешни, като успешните инициативи по-скоро забавят прогреса временно в държави, където човешките права и равенството за встъпване в брак са нови теми в обществото. “Адженда Юръп”, заключва докладът, е последна реакция в общество, което напредва по отношение на човешките права.

“Адженда Юръп” търси финансиране от източници, чиито действия са анатема в плуралистичните демокрации на модерна Европа и чиято подкрепа умишлено се прикрива. Религиозният характер, който е източник и на мотивациите им за политическа промяна, е принуден да се обосновава научно и рационално – мисия невъзможна, която провокира религиозните екстремисти да секуларизират аргументите си, за да бъдат те разбрани от обществото. Парадокс.

„Терминал 3“ заедно с Български фонд за жените/Bulgarian Fund for Women стартира съвместна кампания за овластяването на жените и разобличаването на антидемократичната пропаганда в съвременното общество.

Корекция: В статията се представят средствата на донорите на организацията, а не съответните дарения, извършени от тях. [бел. ред]

Снимка: Хърватски протести срещу Истанбулската конвенция, news4Europe 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.