SHARE

Бил Браудър е инициаторът на Закона “Магнитски” – законодателния акт, който застрашава най-ценното за диктаторите, олигарсите и техните служители – парите, които те искат да харчат на Запад. На тазгодишния TEDxBerlin Бил Браудър разказа историята на закона и как той се превръща в “ахилесовата пета на Путин”.

Ако помолите приятелите ми да опишат Бил Браудър в едно изречение, отговорът ще е, че съм “Враг No. 1 на Путин”. Сега това звучи много самохвално, дори малко преувеличено и абсурдно, но като чуете какво имам да ви кажа, мисля, че ще решите, че това е правилното описание.

Та, как този човек с американски акцент се оказва враг No. 1 на Путин?

Трябва да се върнем няколко поколения назад – дядо ми, който е американец, и аз съм американец, е от Уичита, Канзас. Той е бил профсъюзен организатор и е бил толкова добър в това, че хваща вниманието на комунистите. И те му казват: “Ако харесваш профсъюзите, ще се влюбиш в  комунизма. Защо не дойдеш в Русия да видиш за какво иде реч?”

И така дядо ми заминава за Русия и като повечето млади американци, които отиват в Русия, там той си намира руско момиче, което става моя баба. Баща ми се ражда там и пет години по-късно те се връщат в Америка и дядо ми става глава на Комунистическата партия в САЩ. Кандидатира се за президент като комунистическа номинация срещу Рузвелт през 1936 г. и 1940 г., отива в затвора през 1941 г., помилван е през 42 г. Отлъчен е от Комунистическата партия през 1945 г., защото е твърде голям капиталист, и след това е жестоко преследван през 50-те по време на ерата Макарти.

Та това е моето наследство. Родих се през 1964 г. и през 70-те, когато минавах през пубертета, се чудих как най-добре да се бунтувам срещу родителите ми комунисти.

Пуснах си дълга коса – и сега няма как да познаете, – но тя стана на афроприческа. Но странно, това не разстрои семейството ми. Няколко месеца следвах турнето на рок групата Grateful Dead из страната – това също не разстрои семейството ми.

Но тогава се сетих за съвършения бунт – да си сложа костюм и вратовръзка и да стана капиталист. И това вече разстрои семейството ми.

Станах капиталист, отидох в бизнес училището на “Станфорд” през 1987 г. и завърших през 1989 г., която бе много благовещаваща година, защото точно тогава падна Берлинската стена. И като много студенти тогава, излизащи от бизнес училище, се чудих какво да правя сега и нито една от възможностите, които предлагаше университетът, не ми харесваше.

Докато един ден не получих прозрение – ако дядо ми е бил най-големият комунист в Америка – и Берлинската стена току-що е паднала, – то аз ще съм най-големият капиталист в Източна Европа.

И това и направих. Първо отидох в Лондон, после се преместих в Москва и установих инвестиционния фонд Hermitage за новоприватизираните пазари на Русия.

И Русия бе направила тази впечатляваща трансформация от комунизъм в капитализъм. На практика те раздадоха цялата държавна собственост на народа безплатно. И когато създадох инвестиционния фонд да инвестирам в тази свободна собственост – това бе най-драматичната и успешна история на инвестиционен фонд.

Фондът скочи с 850% за първите 18 месеца. Имах огромен успех с всичко, което правих.

И тогава открих нещо, което може би трябваше да знам от самото начало. Всички компании, в които инвестирах, бяха високо корумпирани. Те на практика бяха обирани от олигарсите, които бяха мажоритарните собственици на тези компании.

И затова реших да направя нещо, с което да се преборя с корупцията – и това, което направих, бе да разследвам как извършват кражбите и да представя резултатите на световните медии. И аз, и екипът ми бяхме добри в разследването, а и познавахме много журналисти.

И така, публикувайки цялата тази информация – нещата започнаха да дават ефект. И бе много интересна причината затова да има ефект. Защото точно като започнах да провеждам разобличителните кампании, тогава и Владимир Путин дойде на власт. 

И така се оказа, че той се бореше със същите хора, с които аз се борех. 

Те крадяха власт от него по същия начин, по който те крадяха пари от мен. И затова всеки път, като направя голямо разкритие – той се намесваше, уволняваше някого или правеше нещо драматично, за да преследва враговете си. И косвено – да ми помогне.

Така за един кратък момент имах съвършената работа. Залавях лошите, правих Русия по-добро място и правих много пари за клиентите си и за себе си.

И са малко работите, в които можеш да изкарваш големи пари и да правиш добро. Понякога можеш да правиш добро и да не правиш много пари, друг път – да правиш пари и не много добро, но аз правих и двете за един кратък момент.

Но оказа се, че Путин не прави това, защото иска да изчисти Русия. Оказа се, че го прави поради друга причина – той искаше да спечели войната с олигарсите и в края на 2003 г. той се реши да направи големия си ход. Да арестува най-богатия човек в Русия – Михаил Ходорковски, собственика на петролната компания ЮКОС, на неговия джет в Сибир.

Върнаха Ходорковски обратно в Москва, изправиха го пред съда и позволиха на телевизионните камери да снимат в съдебната зала. И те заснемаха как най-богатият човек в Русия бе на съд и стоеше в клетка.

Сега си представете, че сте 17-ият най-богат човек в Русия. Стоите си на яхтата, паркирана пред хотела в Антиб, Франция. Включвате CNN и виждате този човек – далеч по-богат, далеч по-умен и далеч по-могъщ от вас, да стои в клетка. Каква ще ви е естествената реакция? Не искате вие да се окажете в клетката.

И един по един те отидоха при Путин и му казаха: “Владимир, какво да направим, за да не висим в клетка?”. И той им отговори: “Петдесет процента”.

Не 50% за руското правителство, не 50% за президентската администрация, а 50% за Владимир Путин.

И тук интересите ни с Путин се разминаха. Аз все още се опитвах да разоблича корупцията, но сега разобличавах събития, в които Владимир Путин има 50%. И не им отне много време да се обърнат срещу мен и на 13 ноември 2005 г., когато се върнах в Русия, бях спрян на летището и сложен в ареста за 15 часа, след това депортиран и обявен за заплаха за националната сигурност.

След това евакуирах всичките си служители, продадохме всичките си обезпечения в Русия и мислех, че това е краят на историята.

Оказа се, че не е краят на историята, а началото на най-ужасния кошмар, който можете да си представите.

18 месеца след като бях отлъчен,  25 полицаи обискираха офиса ми в Москва и още 25 полицаи претърсиха офиса на кантората ми в Москва. Търсиха документите за празната ни инвестиционна компания – те не знаеха, че съм я изпразнил. Откриха ги в кантората, иззеха ги и след това разбрахме, че вече не сме собственици на инвестиционните ни компании. Те са били измамно пререгистрирани, използвайки иззетите от полицията документи.

В този момент наех най-умния адвокат, за когото знаех в Русия. Младо момче, което се казваше Сергей Магнитски, който исках да разследва и спре това, което те правеха. 

Сергей разследва и откри, че целта на отнемането на компаниите ни е била да откраднат парите, което те не успяха да направят, защото вече бях продал всичко, преди те да се докопат до него.

Но Магнитски откри, че те кроят следващ план – да откраднат $230 млн. данъци, които бяхме платили на руското правителство за изминалата година. На 23 декември 2007 г. те кандидатстваха да бъдат върнати [откраднатите ми компании] $230 млн. данъци – два дни преди Коледа и той бе одобрен и изплатен на следващия ден на Бъдни вечер – най-голямото връщане на данъци в историята на Русия. Направено незаконно за един ден.

Сергей и аз бяхме убедени, че това е операция на хора някъде по веригата на властта. Не би било възможно Путин да е одобрил кражбата на четвърт милиард щ.д. от собственото му правителство. И затова решихме, че ако просто оповестим тази информация публично – добрите ще хванат лошите и това ще е краят на историята.

Затова писахме сигнали до всяка съдебна институция, участвах в телевизионни предавания, по радиото и във вестниците, за да опиша схемата. А Сергей даде клетвени показания на руското следствие – руската версия на ФБР.

И тогава зачахме добрите да хванат лошите. Оказа се, че в Путинова Русия няма добри. Пет седмици след като Сергей даде показания – същите ченгета срещу, които свидетелства, дойдоха в дома му на 24 ноември 2008 г., задържаха го, сложиха го в досъдебен арест, започнаха да го измъчват да оттегли показанията си. Беше в килия с 14 други задържани и 8 легла, и лампи включени по 24 часа на ден, за да не може да заспи.

В килията нямаше тоалетна – а само дупка на пода, водеща към канализацията. В килията нямаше отопление и никакви прозорци – декември в Москва, така че да умре от студ.

Целта на всичко това бе да оттегли показанията си срещу корумпираните полицаи и да подпише фалшиво признание, че той е откраднал въпросните $230 млн.

Сергей Магнитски категорично отказваше да стане лъжесвидетел, без значение колко свирепи ставаха мъченията и ставаше все по-зле и по-зле, и по-зле. 

След около шест месеца здравето му се развали. Той изгуби 20 кг имаше ужасни болки в гръбнака и стомаха и разви панкреатит и жлъчни камъни. Трябваше му операция и такава бе насрочена за 1 август 2009 г. Седмица преди насрочената операция те отново отидоха при него, поискаха да подпише фалшиви показания, той отново отказа и за отмъщение те го преместиха в затвор под строг режим, без медицинско отделение, където здравето му напълно  се развали и те му отказваха всякакво лечение.

Той и адвокатите му изпратиха 20 различни молби за медицинско лечение – всички те или игнорирани, или отказани. 

Няколко седмици по-късно той повече не можеше да издържи и бе в животозастрашаващо състояние на 16 ноември 2009 г. Тъмничарите не искаха повече да носят отговорност за него и повикаха линейка и го изпратиха в друг затвор, в който имаше медицинско отделение, но когато той стигна дотам, наместо да го сложат в спешното отделение, те отново го сложиха в килия, оковаха го за леглото и охраната на затвора влезе при него и преби Сергей Магнитски до смърт. 

Това се случи на 16 ноември 2009 г. – преди 8 години и половина. Сергей Магнитски бе на 37 години и остави жена и две деца след себе си.

Получих вестта на следващата утрин – и за мен това бе най-драматичната, сърцераздирателна, животопроменяща новина, която можех да узная.

Сергей Магнитски бе убит, защото работеше за мен. Убит, защото ми е адвокат. Ако не работеше за мен, той щеше още да е жив. И когато се отърсих от истерията, дадох обет пред неговата памет, пред семейството му и пред себе си, че ще изоставя всичко друго и намеря справедливост за Сергей Магнитски. 

И за последните 8 и половина години правя именно това. И най-сетне получихме някаква справедливост.

Дойде ми една идея. Руското правителство реши напълно да покрие престъплението, Путин се намеси – лично помилва всеки намесен в случая и раздаде повишения и държавни почести на някои измежду най-отговорните. Затова реших, че ако не можем да получим справедливост в Русия, то ще го направим извън нея.

И идеята ми бе, че хората, които извършиха това, го направиха за пари и те не държат парите си в Русия. Те ги държат на Запад. Затова идеята ми бе да замразим активите им и да забраним издаването на визи за хората, убили Сергей Магнитски, и хората, които извършват подобна дейност навсякъде по света. 

Представих тази идея във Вашингтон – където се срещнах с двама сенатори –  демократи и републиканец – Бенджамин Кардин и Джон Макейн, и това, което направихме, бе Законът “Магнитски”.

Това е единственото нещо във Вашингтон, за което може да има съгласие. И ноември 2012 г. законопроектът бе приет от Сената с 92 на 4 гласа. В камарата на представителите получи одобрение от 89% и “Магнитски” стана федерален закон на 14 декември 2012 г.

Вече седем държави имат Закон “Магнитски” – Съединените щати, Канада, Обединеното кралство, Естония, Латвия, Литва, Гибралтар и всъщност причината днес да съм в Германия е, че ще представя пред парламента идеята за германски Закон “Магнитски”.

Заглавието на речта, която представих днес, е “Как намерих ахилесовата пета на Путин”. И тя не е само на Путин, а на всеки диктатор. И това е тя. И се надявам, че скоро това ще се превърне в стандарта за борба с диктатори по целия свят. Никога няма да можем да върнем Сергей Магнитски, но ако можем да създадем закони на негово име, който преследва тези злодеи из целия свят, то неговата смърт няма да е напразна.

Благодаря Ви!

Можете да изгледате речта на Браудър на TEDxBerlin 2018 на английски тук:

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.