SHARE

Пак по въпроса за КФН и „Олимпик“.

Близо 200 хиляди автомобилисти ще трябва да пият по една студена вода и отново да сключат “Гражданска отговорност” с друг застраховател. Според премиера Борисов отговорността за застрахованите си е проблем на самите застраховани (доколкото разбирам, става дума за завличане на около 30 милиона лева).

Припомням, че застрахователният сектор (уж) е строго регулиран, като част от контрола е в ръцете на Комисията по финансов надзор, която има правото и ЗАДЪЛЖЕНИЕТО да надзирава дейността на застрахователите.

Още повече че по законово задължение всеки автомобилист трябва да отсипе на застраховател пари за една полица „Гражданска отговорност“, без значение искаш или не искаш и разбираш ли от материята.

Но да се върнем на задължението на КФН да НАДЗИРАВА застрахователите в България.

Надзорът като действие е съвсем различно от наблюдението. Надзираващият обикновено има правото и задължението да употреби принудителни мерки, ако надзираваният не си изпълнява задълженията.

Ще опитам да го обясня с друг пример, отново близък на българската публика. От сектора на даден надзирател бяга затворник, без да срещне никакви пречки (например затворена врата) пред себе си. Какво ще си помислим? Че или надзирателят е малоумен, или е отворил вратата на затворника срещу облага.

В случая българските автомобилисти са завлечени с 30 милиона лева, парите ги няма, нарушителят се измъква по терлици, а надзирателят и директорът на затвора обвиняват ограбените от престъпника за това, че са го вкарали в затвор с несъществуваща сигурност. Не ви ли се струва, че това удобно измъкване е всъщност уговорка за делкане на едни пари?

На мен ми се струва, че трябват оставки – и на премиера, и на ръководещия КФН за несправяне със задълженията си. Още повече че КФН няма какво да се разсейват, че ставало дума за уж чужда компания. Те са получавали дълго време сигнали от Кипър, че работата на тоя „застраховател“ не е е чиста. Хайде, ако приемем че наглата хипотеза за парите на Борисов е вярна, 30-те милиона ще ги преглътнем (макар че не смятам за справедливо, тъй като по закон КФН трябва да следи именно за финансовата адекватност на застрахователите), но отговорността за този фал трябва да бъде понесена с оставки от КФН и от премиера, които трябва да се грижат за правата и имуществото на гражданите, от чиито данъци взимат заплати.

Иначе с каква цел съществуват регулациите? Проста работа.

SHARE
Константин Павлов-Комитата – инженер, автор, активист. В момента овладява социологията и настройките на WordPress.