SHARE

Скъпа Ангела, скъпа Тереза, скъпи Еманюел, Джъстин, Джузепе и Шиндзо,

Скъпи световни лидери,

Днес вие шестимата сте на срещата на седемте най-развити икономики в света и както казват по медиите, ви се е искало да сте си шестимата без вашия американски събрат Доналд.

Освен че без санкция на Конгреса започна търговска война с вас под претекст, че сте заплаха за националната сигурност, от вчера ви троли в Туитър, като нарече канадския премиер “възмутителен”, а когато Трюдо го е питал как точно Канада е заплаха за националната сигурност на САЩ, американският президент му отговорил, че канадците са подпалили Белия дом по време на войната от 1812 г. Вие ще кажете, че историческият факт е, че не са били канадците, а британците, но това само показва колко малко разбирате американския президент.

Френският президент Макрон написа заплашителен туит, че “американският президент може да не се интересува от това, че ще бъде изолиран, но ние също нямаме против да подпишем споразумение между 6 държави, ако се налага. Защото тези шест страни представляват ценности, представляват икономически пазар, който има тежестта на историята зад себе си и който сега е истинска международна сила.”

Точно тук е проблемът, скъпи лидери: Ценности, исторически съюзници, икономическа логика – това не са неща, които могат да трогнат Доналд. 

Но, не бойте се. Там, където западният разум свършва, идва балканският гениалитет – а в случая именно той ви е нужен. Нашите лидери също не разбират тези ваши ценности и дългосрочни визии за просперитет. И ние всеки път като си говорим с вас, единственият въпрос е колко пари могат да се вземат.

Днес Доналд Тръмп е роптал на срещата, че навремето G-7 е било G-8 и Русия трябва да се върне на тези срещи. Че това като да са думи на някой наш управник. 

Затова, спокойно. Наместо да си тровите нервите – трябва да изпратите някой, който говори на езика на Тръмп – не, не руски, имаме предвид метафорично.

Още утре изпратете нашия ичиргу боил, световен балансьор, мост между Азия и Европа, посредник на Турция и ЕС, порта на Западните Балкани, стабилизатор на реформите и европредседател на европредседателството Бойко Борисов.

Двамата с Доналд ще си паснат – единият избухлив, другия ги е разтървавал в маалата такива, единият строител на хотели, другият строител на магистрали, единият обича източноевропейки, другият обича да се целува с политици.

И най-вече – както каза Майкъл Блумбърг през 2016 г. за Доналд Тръмп – “Аз съм от Ню Йорк, знам мошеник, като видя такъв”, е, скъпи световни лидери, “ние сме от Източна Европа, знаем руско ченге, като видим такова”. Та, спокойно, двамата ще се разберат отлично.

Ще кажете – ама как среща на Бойко с Доналд – кой знае какво ще се разберат, после какво ще трябва да правим.

Отново не се притеснявайте. Тръмповото “Изкуство на сделката” и балканското “Ей са ше опраиме раотата” имат изключително сходни концепции. Срещата ще продължи дълго, снимките ще са много, ще има мемориални монети и настоявания за Нобелова награда, ще има богата софра и вечерни приключения, за които ще четем после по руски компромати.

Но нищо няма да бъде постигнато. А дори за нещо да са се разбрали – отново няма страшно – това не е като вашите странни обичаи, че казаната дума е закон. Най-много да трябва да извадите някой друг милиард, за да финансирате съмнителен енергиен проект на име АЕЦ “Монтана”. От споразумението няма да става много ясно дали става дума за щата Монтана в САЩ или града Монтана в България, но пари ще трябва да дадете.

В крайна сметка – така или иначе – те пак ще отидат при руснаците, но поне мир ще има.

 

 

 

SHARE