SHARE

ТЕЦ “Варна” не е просто електроцентрала – тя е най-големият гарант, че при енергийна криза страната ни може да се снабди с ток.

От 7 август тази година, както днес съобщи “Капитал”, фирмата официално има нов мажоритарен собственик – Ахмед Доган със 70% дял.

Историята на Доган и ТЕЦ “Варна” обаче е неизменно свързана с другата скандална продажба тази година – на електроразпределителната мрежа на ЧЕЗ в страната на сламеното лице Гинка.

Причината: До 2017 г. ЧЕЗ също бе собственик и на ТЕЦ “Варна”. 

През октомври 2017 г. ЧЕЗ – Прагаq обяви, че е подписала сделка за продажбата на ТЕЦ “Варна” на също толкова неизвестна никому фирма – “Сигда” ООД.

Фирмата е собственост на сина и дъщерята на Данаил Папазов, бивш директор на Пристанище Варна в периода 2001 – 2013 г. и министър на транспорта в правителството на Пламен Орешарски.

(От същото Пристанище Варна изгрява и политическата кариера на успелия млад председател на младежкото НДСВ Делян Пеевски, който оглавява борда на пристанището през 2001 г.)

Данаил Папазов е управител на въпросната фирма “Сигда” ООД. КЗК одобри сделката, приемайки, че няма концентрация и сделката бе приключена официално в края на 2017 г.

Половин година по-късно на 7 август мажоритарен собственик на неизвестната “Сигда” се оказва Ахмед Доган.

“По всичко личи, че сделката не води до реална смяна на контрола, тъй като не се предвиждат никакви промени в ръководството, нито поне представител на новия мажоритар в борда. На общото събрание ден след сделката “Сигда” остава с двамата си управители – Данаил Папазов и сина му Станислав”, пише в. “Капитал”. 

Изглежда, че това е бил първоначалният план – Доган (и руската агентура) да придобият ТЕЦ “Варна”, а самата централа ще има много по-важна функция, свързана с националната сигурност на страната.

Въпреки че централата не работи от години, в началото на тази година Папазов успя да налее в нея 27,4 млн. лв.  държавни средства, след като спечели търг ТЕЦ “Варна” да е студен резерв – т.е. да бъде активирана в случай на криза в енергетиката.

Фирмата “Инерком” на Гинка също бе свързана с руски и други неизвестни инвеститори. Така имаше възможност 1/3 от електроразпределителната мрежа в страната да отиде от явен собственик при напълно неизвестни лица.

А както добре знаем, ЧЕЗ може еднолично да предизвика криза в страната, както се случи през 2013 г. с изкуствено завишените сметки за ток, които доведоха до оставката на Бойко Борисов и при последвалия шоуспектакъл с Костинброд до идването на правителството на Орешарски на власт.

Сега отново виждаме огромни турбуленции в енергетиката – от скандалите с Делян Добрев миналата година, през ЧЕЗ, АЕЦ “Белене” и ТЕЦ “Варна”.

Това не са единствено бизнес сделки. Енергетиката е въпрос на националната сигурност и един от основните лостове за външнополитическо влияние в страната от страна на Русия.

Следва въпросът – каква е причината за всичко това и кой позволява националната сигурност на страната да бъде продавана на сламени лица?

 

 

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.