Качеството на живот в България прилича на латиноамериканска държава

Качеството на живот в България прилича на латиноамериканска държава

SHARE

Една страна, която добре задоволява основни нужди на населението си, но има спорни основи за благосъстоянието му и не я очакват много оптимистични перспективи за бъдещето. Тя е европейска държава, но слиза тази година в група, доминирана от латиноамерикански страни.

 

Така изглежда България в годишния Индекс за обществен напредък, изработен от базираната във Вашингтон неправителствена организация Social Progress Imperative. Тя събира данни от 51 показателя за състоянието на едно общество – от достъпа до тоалетни в жилищата до медийна свобода и качествени университети – за да покаже в какво състояние са и какви са перспективите за близо 150 държави по света. Индексът е изработен съвместно с “Делойт”, които са стратегически партньор на организацията.

 

Предоставяме на хората, взимащи решенията в едно общество, както и на обикновените граждани възможно най-добрите данни за състоянието на обществата им и околната среда, в която живеят, за да им помогнем да подредят приоритетите си и да ускорят прогреса на страните си, казват от организацията.

 

За 2019 г. авторите поставят България на 43-о място от 149 страни в индекса и на 51-о по БВП, измерено през покупателна способност на населението.

 

Страната е член на най-богатия клуб от държави в света, какъвто представлява Европейският съюз с 28 членки. Но в случая акцентът не е върху това какво могат да си купят българите и какво биха могли да постигнат с такива доходи, а как усещат всекидневието си, свободни ли са, зависили нещо от избора им, могат ли да постигнат мечтите си. При това икономическата част е взета на средна основа, без да се отчита социално разделение между много богато малцинство и изпитващо всекидневни затруднения мнозинство.

 

Поради това профилът на България е изработен в сравнение не със скандинавските страни или с Германия, най-голямата икономика в Европа, а с 15 такива държави, които имат сходен на българския БВП на глава от населението, измерен през покупателната способност. В групата за сравнение европейски са само Сърбия и Черна гора, а останалите са Иран, Мексико, Аржентина, Беларус, Барбадос, остров Мавриций, Ботсвана, Туркменистан, Тайланд, Уругвай, Коста Рика, Китай и Доминиканска република.

 

Норвегия например, която е под №1, е сравнявана със САЩ, Холандия, Дания, Швеция, Австрия, Германия, Белгия, Швейцария, Обединените арабски емирства, Канада, Исландия, Ирландия и Сингапур.

 

Близо до нас е Румъния – тази година на място 45, което е слизане надолу в индекса и най-ниската позиция за страна от ЕС (и заедно с България попада в трета група държави, предимно от Латинска Америка). Доходите и покупателната способност на румънците растат, но страната има проблем със здравеопазване, достъп до основно образование, питейна вода и санитарни условия. Унгария (39) и Хърватия (38) са страните от ЕС пред България.

 

Оценката в първата категория – за задоволяване на основни нужди на населението – отрежда на страната съвсем приличното 42-о място в света и индекс от 89.59 (при максимален 100 единици), като средният световен показател е 67.50 единици.

 

Най-добрият показател тук е личната сигурност (34 място в света), измерена през дял на предумишлените убийства, оценката на хората за нивото на престъпност, политически убийства и изтезания и смъртни случаи в транспортни злополуки.

 

Сравнително добре изглежда България и при хранене и елементарна медицинска грижа (42-о място в света), най-вече заради смъртните случаи от инфекциозни заболявания (23-о място). Но в тази категория е и 51-о място по смърт при раждания.

Българите вероятно ще се изненадат, че са поставени на 45-о място в света по поне елементарен достъп до питейна вода и на 82-о по достъп до елементарни санитарни обекти. На 67-о място е оценено качеството на жилищата и макар всички да имат достъп до електричество, качеството на мрежата и услугата е като за страна на 71-о място в света. Мръсният въздух – проблем, за който продължават споровете в България, тук получава незавидната 70-а позиция по брой смъртни случаи, причинени от това явление. Също 70-о място е дадено и за достъп до чисти горива и технологии за готвене.

 

Във втората група критерии, оценяващи основите за благосъстояние на обществото, България е на място 52 в света. По нито един показател тя не се представя по-добре от латиноамериканските страни, по 14 показателя тя е в рамките на очакваното, а по 6 дори се представя по-зле.

 

Тук има показатели като грамотност на възрастното население (50) и посещаемост на основно образование (90), както и достъп до качествено образование – 64-о място в света. Оценката за достъп до информация и комуникации е като за страна на 50-о място. Но България е 63-а по потребители на интернет и чак 90-а по цензуриране на медиите.

 

Доста назад в класацията е мястото по здраве – перспективата на 60-годишните българи да живеят продължително е като за страна на 81-о място в света, предотвратимите смъртни случаи от незаразни заболявания са толкова много, че България е на 122-о място и дори по достъп до качествено здравеопазване тя е на 48-а позиция.

 

Качеството на околната среда на българите е като за жители на страна на място 78 в света. Основната причина е мръсният въздух – по смъртни случаи, приписвани на това, което дишаме извън домовете и работните места, България е поставена на 112-о място, а по парникови емисии – на 83.

Последната група критерии засягат перспективите за българското общество и тук България се представя по-добре от сходните 15 страни само по два – защита на работната ръка със закони и регулации и равенство на политическата власт между двата пола. Но ако си беден или принадлежиш към определена обществена група в България, шансовете за достъп до власт намаляват (55 и 51 място съответно).

 

Тук, изглежда, не е и най-перспективното място за образование (61-о място по достъп до модерни форми), включително защото по дял на гимназистите, продължаващи в световноизвестни университети (т.е. имащи достъп до най-доброто академично образование в света), страната е на място 65, а по оценката в глобални класации на български университети – на 72-о място в света.

 

Ниско като за европейска страна е оценката и за шансовете за развитие, които дават личните права (53), а направо стряскащо изглежда 82-о място по свобода да кажеш какво мислиш.

 

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.