SHARE

Председателят на Европейската комисия Жан Клод Юнкер представя ежегодната реч за Състоянието на съюза пред Европейския парламент.

Сред основните предложения бяха:

Жан Клод Юнкер произнесе последната си реч за Състоянието на Съюза, като изнесе множество предложения за последните месеци на неговия мандат.

– Отпадане на единодушието в решенията по външна политика.

“Европа не може да бъде наблюдател или коментатор на международните събития. Европа трябва да е активен участник и архитект на утрешния свят. Европа ще трябва да говори с един глас на световната сцена.”

– Задълбочаване на отношенията и инвестициите в Африка на реципрочна основа.

– Задълбочаване на икономическия и монетарен съюз.

– Допълнителни финанси за Европейската гранична и брегова охрана с 10 000 души.

– Допълнителни финанси за европейска отбрана.

– Затягане на данъчните регулации за големите корпорации.

– За Брекзит: Британия никога няма да е обикновена трета страна, “но британското правителство трябва да разбере, че не може да напуснеш съюза и да искат да се ползваш с привилегиите”.

“Нека се радваме, че живеем в континент на мира. Континент, който се радва на мира благодарение на Европейския съюз.”

“Затова нека приветстваме патриотизма, който не е насочен срещу другите, и осъдим национализма, който атакува другите и търси жертвени агнета наместо решения, които да ни позволят да живеем заедно.”

“Какво е състоянието на Съюза днес, през 2018 г.? Европа почти премина през икономическата криза, която ни удари”, заяви Юнкер по повод икономическата криза от 2008 г. и изреди икономическия растеж и бума на инвестиции, като спомена, че има още какво да се желае по отношение на младежката безработица.

“Почитанията ми към херкулесовските усилия на гръцкия народ да излезе от кризата”, заяви Юнкер по повод края на мерките в страната, която излезе от дълговата си криза т.г.

Търговските споразумения:

Те ни позволяват да запазим високите си стандарти, докато подсилваме икономиката и връзките си, заяви Юнкер.

Някои в Европа не са доволни от споразумението, което постигнах с президента Тръмп. Но няма причина за това. Когато Европа говори с един глас ние налагаме мнението си над другите, продължи председателят на ЕК.

Юнкер потвърди подкрепата си за Парижкото споразумение за климата, което е “научно правилно и политически нужно”.

“Разбира се, можете да изберете да пренебрегнете климатичните промени, но ние в ЕК сме длъжни да гледаме към бъдещето.”

“Европа може да изнесе своята стабилност както вече направихме с разширението.”

Поне аз мисля, че тези разширения бяха успех, но трябва още работа, заяви Юнкер и подчерта, че следващата стъпка е приемане на Западните Балкани.

Сирия: “Сирийският конфликт ни показва как международният ред е поставен под въпрос. Още повече в днешния свят Европа вече не може да гарантира, че задълженията на миналото  ще останат задължения на бъдещето.”

“Вчерашните съюзи може да не са утрешните съюзи”, предупреди Юнкер. 

“Ако Европа по-добре осъзнае своята военна, икономическа и политическа сила, няма да е нужно да сме единственият данъкоплатец на света. Ще продължаваме да плащаме, но и ще бъдем играч на световната сцена.”

“Няма да военизираме Европейския съюз, но това, което търсим, е по-голяма сила и независимост. Само силна, единна Европа може да спаси работите в един по-сигурен и свързан свят. Ние, европейците, тъй като сме най-големият пазар на света, може да залагаме стандартите.

Стига да сме единни.

Силна и единна Европа ще ни продължи да стигнем до звездите. Никоя европейска страна не може да е в Космоса сама без подкрепата на програма “Галилиео”.

Настоящата геополитика ни казва, сподели Юнкер, че Европа трябва да бъде суверенен играч в международните отношения. Европейският суверенитет разчита на националния суверенитет, той не го заменя.

Европейският суверенитет няма да бъде насочен срещу другите. Европа трябва да остане толерантен и отворен континент.

И това е залогът на европейските избори през 2019 г. Трябва да покажем, че сме готови да преодолеем различията между Север и Юг, Изток и Запад.

Европа е твърда малка, за да се дели на толкова много части.

Законодателни промени: Преследване на дънъчните измами от големи корпорации, отмяната на смяната на часа, забраната за пластмаса, мерки за борба с терористичната пропаганда.

 

Това са част от предложенията в социалното измерение на Европа, които Юнкер ще предложи за бъдещето на ЕС.

Ще подсигурим, че Шенген остава без вътрешни граници, защото това е недопустимо.

За миграцията: Имаме много предложения и призовавам австрийското председателство да направи решителни стъпки.

Външните граници трябва да бъдат защитавани по-ефективно, затова предлагаме увеличение на бюджета за Европейска брегова и гранична охрана. Както предлагаме и предложение за създаване на законен път на имиграцията в Европа. “Нуждаем се от квалифицирани мигранти”, заяви Юнкер.

Искам да говоря за бъдещето също така. И затова трябва да говорим за Африка. Трябва да инвестираме повече в нациите на този благороден континент. И трябва да гледаме отвъд просто помощта за развитие.

“Африка не се нуждае от благотворителност. Тя се нуждае от истинско и балансирано партньорство. И Европа се нуждае от това партньорство също.”

Едностранните инжекции са част от миналото. Реципрочните съглашения са бъдещето.

“Днес предлагаме нов съюз между ЕС и Африка”, който ще донесе повече инвестиции и работни места, заяви Юнкер.

“Търговията между Африка и Европа е значителна” – 36% е търговията на Африка с ЕС, но това не е достатъчно.

Брекзит

Нека ви напомня принципите, които ще ни напътстват в месеците напред.

Първо – уважаваме решението на британците да напуснат, но също искаме британското правителство да разбере, че като напуснеш съюза, не може да имаш привилегиите на член или части от тях.

На второ място – Европейската комисия и този парламент винаги ще показват солидарност към Ирландия, що се отнася до границата ѝ със Северна Ирландия

И ще защитаваме всички задължения на Споразумението от Велики петък.

След Брекзит Обединеното кралство няма да се превърне в просто една трета страна, а един от нашите най-близки съседи, с който споделяме общи ценности.

“Началото на подобно партньорство трябва да е свободна търговска зона между ЕС и Британия. Дължим го на гражданите ни и бизнеса ни”, заяви Юнкер.

Между сега и окончателната среща на върха за бъдещето на ЕС в Сибиу, Румъния, през март 2019, както и европейските избори трябва да се споразумеем за европейския бюджет, както и какво програмата “Еразъм” може да предложи.

“Трябва да решим бюджета преди изборите. Трябва да увеличим военните разходи 20-кратно, както и инвестициите в Африка.”

Трябва да развием и ролята на еврото, заяви Юнкер. “Еврото е успех, това е втората световна валута след долара.”

“Трябва да задълбочим монетарния съюз.”

“Затова комисията до края на годината ще предложи предложения за подсилване на международната роля на еврото, като първо трябва да подсилим икономическия и монетарния съюз.”

Външна политика

“Трябва да говорим с един глас на международната арена”, заяви Юнкер и критикува решението на Гърция да блокира ЕС в критиката на Брюксел към Китай.

“Предлагам външната политика да се приема с квалифицирано мнозинство”, а не с единодушие, предложи Юнкер.

Също трябва по отношение на дънъчни въпроси да решаваме нещата с квалифицирано мнозинство.

За политическия дискурс

Европа трябва винаги да е място, където свободата на медиите е факт. Твърде много журналисти биват атакувани. Не може да имаме демокрация без свободни медии, продължи Юнкер.

“Дами и господа, трябва да възродим изгубеното изкуство на компромиса.”

Комисията ще продължи да отстоява върховенството на закона и чл. 7 (санкции срещу държава членка) трябва да бъдат приложени, когато това е нужно.

И също има една точка, за която трябва да сме категорични: Решенията на съда трябва да се уважават.

“Европа е общност на правото и уважение на правото.”

“Това е последната ми реч за Състоянието на съюза”, заяви Юнкер. “Всички сме отговорни за днешна Европа и трябва да сме отговорни за утрешна Европа.”

Парламентите и комисииите идват и си отива, но Европа ще остане. Но има няколко урока, които трябва да се научат.

Европа не може да бъде наблюдател или коментатор на международните събития. Европа трябва да е активен участник и архитект на утрешния свят. Европа ще трябва да говори с един глас на световната сцена.”

“Европейската дипломация трябва да се води в единствено число.”

Отсега нататък ни трябват повече усилия да сложим край на разделението между Изток и Запад.

Трябва Европа да сложим край и на социалното разделение. Време е да приемем Гутембургската среща в закон.

“Но най-вече искам да кажем “не” на нездравословния национализъм и наместо това кажем “да” на просветения патриотизъм.

Да обичаш Европа е да обичаш нациите ѝ. Да обичаш нациите е да обичаш Европа.

Патротизмът е добродетел, неконтролируемият национализъм е както отрова, така и заплаха.

Европа е любовта на живота ми. Обичам я и това ще остане така. Благодаря.”

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.