SHARE

Партията “Фидес” на унгарския премиер Виктор Орбан трябва да напусне дясноцентристката Европейска народна партия, заяви във вторник председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Юнкер, виден член на ЕНП, направи коментарите, след като правителството на Будапеща започна кампания, насочена конкретно срещу него в качеството му на председател на комисията, обвинявайки Брюксел в натиск по отношение на миграционните политики, които „фундаментално заплашват сигурността на Унгария“.

“Срещу лъжи не можеш да направиш много” – каза Юнкер за кампанията. По време на публична среща в Щутгарт, Германия, той заяви, че водещият кандидат на ЕНП на изборите за Европейски парламент Манфред Вебер ще се запита “дали има нужда от този глас” в политическата група.

“Консерваторите в Унгария по никакъв начин не представляват християндемократическите ценности – каза Юнкер. – Аз съм на мнение, че няма място [за тях] в Европейската народна партия.”

ЕНП се изправя пред призиви за изключване на “Фидес” от нейните редици в Европейския парламент, особено след като миналата година евродепутатите приеха предложение, че Унгария е изложена на риск от нарушаване на основните ценности на ЕС, предизвиквайки така наречения дисциплинарен процес по член 7 срещу Будапеща.

През октомври миналата година Юнкер каза, че Орбан в частност “вече няма място” в консервативната група.

“Те не гласуваха за мен в Европейския парламент – заяви Юнкер във вторник по повод на “Фидес”. – Крайнодесните също не гласуваха за мен тогава. Спомням си, че г-жа [Марин] Льо Пен ми каза: „Не гласувам за Вас“. А аз й отговорих: “Не искам гласа Ви”. Има някои гласове, които просто не искате.”

Източник: “Политико”

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.