SHARE

Юлия Скрипал, която бе отровена при химическата атака в Солзбъри, Великобритания, заедно с баща ѝ, бивш двоен агент Сергей Скрипал, бе изписана от болницата в стабилно състояние и отведена на сигурно място от властите на кралството.

Впоследствие от на сайта на Скотланд Ярд бе публикувано съобщение от нейно име, в която тя изрично посочва, че отхвърля предложената помощ от руското посолство в Лондон.

Публикуваме нейното изявление:

“Бях изписана от окръжната болница на Солзбъри на 9 април 2018 г., където за мен се грижиха с изключителна клинична експертиза и такава доброта, че незабавно разбрах колко ми липсва персоналът на болницата.

 

Оставих баща си на техните грижи, защото той все още е сериозно болен. Аз също все още страдам от ефекта на нервнопаралитичния агент, използван срещу нас.

Откривам, че живея напълно различен живот от обикновения, който имах само преди месец, и се опитвам да се нагодя към обстоятелствата, докато все още се възстановявам от атаката.

При мен има специално обучени агенти, които ми помагат и обясняват разследването, което се води. Имам достъп до приятелите си и семейството и бях уведомена за конкретните лица за свръзка в руското посолство, които учтиво ми предложиха да ми помогнат по всеки възможен за тях начин. Към момента не искам да се възползвам от техните услуги, но ако размисля, знам как да се свържа с тях.

Най-важното, на сигурно място съм и съм добре в момента, но все още нямам сили да дам интервю за медиите, както се надявам един ден да сторя. Дотогава, искам  да подчертая, че никой няма право да говори от мое име или от името на баща ми. Благодаря за загрижеността на братовчедка ми Виктория, но я моля да не ме посещава и да не се опитва да се свърже с мен. Нейните мнения и твърдения не са моите, нито на баща ми.

За момента не желая да говоря пред медиите и моля за тяхното разбиране и търпение, докато се опитвам да се справя с ситуацията.”

Братовчедката на Юлия – Виктория, живее в Русия и бе тръгнала към Обединеното кралство, но руското посолство обяви, че Британия е отказала да ѝ издаде виза. Виктория защитава позицията на руската държава, че е възможно престъплението да е извършено от други, а не Кремъл, макар заключението на британските разследващи да е, че става въпрос за нервен агент от военен клас, произвеждан в Русия.

 

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.