Извънреден брифинг на Борисов след срещата на Европейски съвет

Извънреден брифинг на Борисов след срещата на Европейски съвет

SHARE

Премиерът Бойко Борисов даде извънреден брифинг след заседанието на Европейския съвет за коронавируса. Обсъдени са били още темата за външните граници на ЕС и отношенията на Турция с ЕС. Борисов заяви, че отношенията на страната ни с Турция са прекрасни и заради това у нас миграцията е нулева.

Относно извънредното положение с коронавируса премиерът не се ангажира със срокове. „Има ли лекарство-няма, има ли ваксина-няма, има ли надежден тест –няма. Това, което обещаха Европейската комисия в понеделник техният мозъчен докторски тръст от най-известни доктори от много от страните да каже и препоръча мерки за всички държави членки. Към този момент България със своите мерки беше последвана, някъде много по-бавно, където плащат и много по-висока цена, включително виждате във Великобритания до онзи ден какво говореха, сега вече изкарват дронове, армия и всичко останало“, посочи Борисов.

“Едно общо заключение, което вече започва да разглежда какво би се случило в последствие, как би отреагирала европейската икономика. За социални мерки – тепърва ще се търси такова решение, защото, когато става въпрос за пари и то за много пари, трудно ще се намери решение между по-богатите държави“, каза още Борисов.

Стана ясно, че хиляда бързи теста ще бъдат направени на няколко групи – полицаи, шофьори в градския транспорт, на шофьори на линейки. Чрез представителната извадка ще се разбере как се развива епидемията.  “Когато ги тестваме с бързите тестове, които са кръвни и в рамките на 10 минути, се дава информация дали човекът е заболял и дали има антитела. Тогава от тези 1000 души ще разберем каква е представителната извадка за заразените. Най-много ще се тестват полицаи от КПП-та, защото те са изложени на евентуално заразяване по цял ден. След месец ще направим пак такъв тест, и ще разберем колко са се увеличили заразените, колко са се излекували, така че статистиката ще ни покаже след колко време ще дойде пикът на заразата”, разясни премиерът.

Относно възможността църквите да бъдат затворени по Великден Борисов призна, че няма воля да го направи “За всичко друго имам воля и смелост, но това не мога!”.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.