Изтекли имейли показват как Кремъл плаща на политици за избори и “спортисти” за митинги в Украйна

SHARE

Голяма бройка имейли на свързани с Кремъл лица изтече за лондонския Times. Кореспонденцията показва методиката и средствата, които агентите са използвали срещу Украйна, която бе нападната от Русия през 2014 г.

Имейлите показват колко Русия е била готова да плати за най-различни дезинформационни кампании в съседната ѝ страна. Част от тях са от руския политик Алексей Муратов към Инал Ардзинба, ръководен кадър на Кремъл, и обсъждат кампании, насочени към втория по големина град в Украйна – Харков. В тях се посочва предложение да бъде финансирана киберкампания с разбивка на бюджет за операцията:

  •  От $100 до $300 за хакерска атака над имейл акаунти.
  •  $130 500 за тролска кампания, която да “демотивира врага” в социалните мрежи и събере лични данни за опонентите във Харков .
  •  $120 460 за спонсориране на изборните кампании на 30 бивши кадри на комунистическия режим на местните избори през 2015 г.
  •  $19 200 на месец за организацията на проруски митингти в Харков, в които ще бъдат включени 100 участница, 3-ма организатори и 2-ма адвокати. Призивите ще бъдат антиевропейски и проруски, като митингуващите ще бъдат избрани от “спортисти”, обучени в бойните изкуства.
  • $181 000 – цена за операция “Троя” – стратегия за разрастването на бунтовниците в областта Запорожие.
  • $40 000 за протести в областта Запорожие.
  • $10 000 за поддържане на агенти, внедрени в службите за сигурност на Украйна и вътрешното министерство.
  • $50-$5000 за хакерски атаки срещу уебсайтове.

Имейлите идват като трета част от теча “Сурков”, кръстен така на руския вицепремиер Владислав Сурков, чиято кореспонденция бе извлечена от хакери през 2016 г.

 

Изтеклата тогава информация можете да откриете на “Терминал 3” – Част I и Част II. 

Последният хакерски теч изглежда свързва Инал Ардзинба – заместник на Сурков – с лидера на украинската комунистическа партия – документите, с които хакерите се сдобиват, са кръстени “Троя”.

Днес от Times of London проявяват значителен интерес поради химическата атака на Британия, в която бе направен опит за убийството на Сергей Скрипал и други 20 души бяха засегнати.

“Има множество доказателства, че методите и средствата на руските служби се използват и срещу Обединеното кралство, САЩ и ЕС”, казва депутатът от консерваторите Боб Сийли, експерт по руската хибридна война, който е видял показаните му от Times имейли. “В разгара на отравянето на Скрипал е по-важно от всякога да разберем тези методи.”

 Според британския депутат течът разкрива плановете на Кремъл да насади исторически и идеологически идеии. В имейлите се съдържа и информация за две премиери на книги, които разкриват, че  Украйна  е част от руския културен свят.

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.